Egy kis segítség a koriander zöld felhasználásához! íme néhány recept ami feltárja ennek a csokornyi csudabogárszagú zöldfűszernek a rejtett értékeit!
Marokkói töltött padlizsán korianderes öntettel
• 2 közepes
• 2 ek olívaolaj
• 1/2 citrom leve
• 100 g
• 150 ml zöldségalaplé
• 50 g mazsola /
• 4 aszalt paradicsom
• 3 szál újhagyma
• 25 g fenyőmag
• őrölt fahéj, só, őrölt bors
A korianderes öntethez:
• 8 ek (vagy 4 ek joghurt + 4 ek tejföl)
• 4 tk citromlé
• 2 gerezd fokhagyma
• egy darabka gyömbér (lehet őrölt is)
• fél csokor
Fogas korianderrel és petrezselyemmel
4 főre
• (750 g)
• 1 csokor friss
• 1 csokor petrezselyem
• 5 ek olívaolaj
• 4 gerezd fokhagyma
• só
• bors
Joghurt-koriander pác recept
Avokádó-krémleves korianderrel
Forrás: http://www.mindmegette.hu/avokado-kremleves-korianderrel.recept
2,5 dl szörpből lesz 1 liter üdítő.
A vízet felmelegítjük, majd feloldjuk benne a mézet, hozzáadjuk a megmosott virág fejeket, majd alaposan összekeverjük. Mikor kihűlt zárható edényekbe töltjük, hozzáadjuk a karikára vágott citromot és három napig állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük és felhasználásig hűtőben tároljuk.
Forrás: http://gumimacik.blogspot.com/2011/05/mezes-bodzaszorp.html
Koriander zölden, magként és őrölve |
KorianderA Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. Neve a görög „koris” (poloska) szóból ered, ugyanis a korianderlevélnek poloskára emlékeztető aromája, szaga van sokak szerint. A növény mindhárom része (gyökere, leve és magja) használatos fűszerként. A dél-amerikai, mexikói, ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai konyha használja előszeretettel. Az egyiptomiak a koriandert fűszerként, parfümként, és az emésztés segítőjeként használták. A piramisokban is megtalálták a növény magjait. A zsidók az egyiptomiaktól vették át használatát. A Biblia szerint a mennyekből származó manna íze a korianderére hasonlít.
~Pácok~~Öntetek~~Halak~~Keleti ételek~
Hozzávalók:
Marokkói töltött padlizsán |
• 2 ek olívaolaj
• 1/2 citrom leve
• 100 g
• 150 ml zöldségalaplé
• 50 g mazsola /
• 4 aszalt paradicsom
• 3 szál újhagyma
• 25 g fenyőmag
• őrölt fahéj, só, őrölt bors
A korianderes öntethez:
• 8 ek (vagy 4 ek joghurt + 4 ek tejföl)
• 4 tk citromlé
• 2 gerezd fokhagyma
• egy darabka gyömbér (lehet őrölt is)
• fél csokor
Elkészítés:
- A padlizsánokat hosszában szárastul félbevágjuk, éles késsel mélyen bevagdossuk, hogy "rácsos" legyen, majd fél órára besózzuk.
- Mikor keserű levét kidobja, lemossuk a zöldségeket. Az olívaolajat és a citromlevet (4 tk kivételével) összekeverjük, megkenjük vele a padlizsánok belső felét, s megszórjuk frissen őrölt borssal.
- Belső felükkel felfelé tepsire fektetjük, és 25-30 perc alatt megsütjük őket, míg a padlizsán húsa megpuhul.
- Közben a kuszkuszt megfőzzük az alaplében, az aszalt paradicsomot és barackot apróra vágjuk (ha mazsolát használunk, azt nem kell), az újhagymákat felkarikázzuk, a fenyőmagot pedig szárazon, serpenyőben megpirítjuk.
- A padlizsán puha belsejét kivájjuk, apróra vágjuk, és minden egyébbel együtt a kuszkuszhoz keverjük. A keveréket sóval és fahéjjal ízesítjük.
- További 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, és átsütjük a tölteléket is.
- Ezalatt elkészítjük az öntetet. A koriandert apróra vágjuk, és a citromlével, reszelt (vagy őrölt) gyömbérrel és nyomott fokhagymával együtt a joghurtba keverjük.
- A töltött padlizsánt az öntettel tálaljuk.
4 főre
Hozzávalók:
Korianderes fogas |
• 1 csokor friss
• 1 csokor petrezselyem
• 5 ek olívaolaj
• 4 gerezd fokhagyma
• só
• bors
Elkészítés
- A fogast megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk, megmossuk.
- Az olajat összekeverjük a sóval, borssal, és az apróra vágott petrezselyemmel, korianderrel.
- Az olajos, fűszeres páccal megkenjük a hal mindkét oldalát, majd egy órára hűtőbe tesszük.
- A sütőt legmagasabb fokozatra előmelegítjük (250-280°C, alsó-felső sütés). A bepácolt halat tepsibe tesszük, a felaprított fokhagymát a tetejére szórjuk, és a hal vastagságától függően 15-20 perc alatt megsütjük. A halat addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni (ne forgassuk, nehogy eltörjön!)
Joghurt-koriander pác recept
Koriander joghurtban is |
- 1 pohár natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- 2 kk. só
- 2 kk. koriander
Avokádó-krémleves korianderrel
Hozzávalók:
Avocadoval is jó párosítás a koriander |
- 2 db érett avocado
- 1 db lime (vagy fél )
- 8 dl zöldséglé
- 1 db sárgahúsú paprika
- 2 gerezd
- 1 kisebb fej fehér hagyma
- friss koriander levél
- 2 dl natúr szójajoghurt
- só
Elkészítés:
Leturmixoljuk az avokádót a joghurttal, a hagymával, a fokhagymával, az összetört korianderrel és a sóval. Felöntjük a zöldséglével, majd ízesítjük citrommal. Hidegen tálaljuk. Tálaláskor zöld korianderrel lehet díszíteni.Forrás: http://www.mindmegette.hu/avokado-kremleves-korianderrel.recept
______________________________________________________________________
Ráadás….
(Ha még nem késtünk el vele )
Mézes bodzaszörp2,5 dl szörpből lesz 1 liter üdítő.
Hozzávalók:
- 3 liter víz
- 16 fej bodza virág
- 2 db citrom
- 0,5 kg méz
A vízet felmelegítjük, majd feloldjuk benne a mézet, hozzáadjuk a megmosott virág fejeket, majd alaposan összekeverjük. Mikor kihűlt zárható edényekbe töltjük, hozzáadjuk a karikára vágott citromot és három napig állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük és felhasználásig hűtőben tároljuk.
Forrás: http://gumimacik.blogspot.com/2011/05/mezes-bodzaszorp.html
Nézd csak, ezt találtam, ha esetleg nagyon belejössz a bodzázásba :) BODZAPEZSGŐ!! Jól hangzik... http://kreativanyabanya.blogspot.com/2011/05/bodzapezsgo-nyarra-nagyon-finom.html
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésAz avokádó krémlevesnél az 1db sárgahúsú az mi lenne? :))
Szép napot!
Tessa