A céklával a legtöbben csak savanyúság formályában találkoztunk gyermekkorunkban. A rossz emlékeken (ultrás menza, kissé szétfőtt rizseshús, puha, folyton szétomló, langyos, túlcukrozott cékla, amit nem lehet villára szúrni!) és a jó emlékeken (nagyinál vasárnapi ebéd, nyílik a spájz, pukkan a befőttes üveg teteje és máris jobban csúszik a sült csirkecomb a cékla segítségével, no meg a viaszkos vászon is!) túllépve, már felnőtt fejjel találtam rá a cékla új dimenzióira. Itt van például a borscs leves, amely az eredeti orosz recept szerint marhahúsleves alappal készül egy kis tejföllel behabarva, de a vegetáriánusok egy könnyedebb, de gazdag zöldséglevesként is elkészíthetik. Ha pedig a céklát , egyéb zöldségek társaságában megsütjük, megint csak különleges ízek tárulnak fel előttünk! Szóval nagyon is érdemes egy újratervezés gombot nyomni cékla ügyben:)
Te melyiket próbálnád ki?
Borscs Kelkáposztával (húsmentes változat)
A recept itt található: http://mezesfeher.blogspot.com/2010/10/borscs-kelkaposztaval.html
Hozzávalók:
50 ml napraforgóolaj,
2 fej (100 g) hagyma*,
3 gerezd (10 g) fokhagyma*,
1 csomó (220 g) répa*,
3 db (280 g) paszternák*,
2-3 db (525 g) cékla*,
fél fej (300 g) kelkáposzta*,
1 babérlevél, só, bors
50 ml napraforgóolaj,
2 fej (100 g) hagyma*,
3 gerezd (10 g) fokhagyma*,
1 csomó (220 g) répa*,
3 db (280 g) paszternák*,
2-3 db (525 g) cékla*,
fél fej (300 g) kelkáposzta*,
1 babérlevél, só, bors
Orosz borscs (marhasúsleves alappal)
A recept itt található: http://www.latte.hu/recipe/show/borscs-orosz-ceklaleves
40 dkg cékla
1 kis fej hagyma
1 nagy sárgarépa, 1 nagy fehérrépa
30 dkg fehérkáposzta
10-12 szál snidling
30 dkg marhalábszár (leveshús), 50 dkg marhacsont
1 babér levél
2+2 ek. olaj, 1 ek. cukor
2 ek. paradicsompüré, 2 ek. citromlé
2 dl tejföl, 2 ek. liszt
Sült cékla és sült répa kecskesajttal
A recept itt található: http://mezesfeher.blogspot.com/2010/12/sult-cekla-es-sult-repa-kecskesajttal.html
1 csomó répa*,
kakukkfű,
2 gerezd fokhagyma*,
olívaolaj,
só, bors
150 g kecskesajt*
kakukkfű,
2 gerezd fokhagyma*,
olívaolaj,
só, bors
150 g kecskesajt*
nekem eddig a sült cékla jött be legjobban, mint felhasználási módja. Mi a zellert sem hagyjuk ki a répa mellől. Szuper!
VálaszTörlésKöszönjük a zöldségeket, szépek, jók!
Az a legjobb mikor a zöldségeink jó helyre kerülnek! Olyankor mindíg újult erővel "vetjük magunkat" a kertbe:D Jó főzőcskézést!
VálaszTörlésCékla+mángold párolva kecskejoghurttal és fetával az igazi! :)
VálaszTörlés