A nyár színei


Piros fehér zöld


Tomatoes with Goat Cheese

Igazán üdítően tud hatni a tikkasztó hőségben egy nagy tál bazsalikomos paradicsomsaláta, hát még ha az ember maga nevelgette a palántákat :) ! Ez a nagyszerű, jól ismert ízkonbináció akkor hozhat igazán sokat számunkra, ha az alapanyagok frissek, teljesen érettek és egyenesen a kiskertből érkeznek!
Nálunk általában így kezdődnek a receptek: végigsétálok a kerten, kiválasztom a legszebb érett paradicsomokat és a mellette viruló bazsalikomból is szedek egy jó marékkal...már lesem, hogy mit ad a holnap, mit főzhetek majd a hétvégén és közben örülök, hogy kezük munkája szép termést hozott:)

Lényeg a lényeg, a konyhában: Hangulattól függ, hogy cikkekre karikára vagy az apróka paradicsomokat csak éppen félbe vágom  (fejenként 2-3, a mérettől függ), egy marék friss bazsalikom levelet durvára vágok, majd 1 ek balzsamecetet 1 ek olívaolajat, sóval borssal elkeverek és rácsorgatom a salátámra. Hagyom pár órát, hogy összeérjenek az ízek és nem túl hidegen tálalom, hogy a bazsalikom szabadon onthassa magából az illatát! Ha akad éppen a kertben, friss szurokfű (oregano) , kakukkfű, snidling, az még izgalmasabbá tudja tenni a dolgot. Szabadon tovább lehet szőni az ízeket, kinek mit kíván a szervezete! Szerdán érkezik majd a Pipacs Tanyáról a kemencés magvas kenyerünk, azt hiszem abból pirítok mellé pár szeletet!.... Lehet, hogy egy kis kecskesajtért is átszaladok a héten a Szerkő  tanyára, és akkor néhány hófehér, omlós morzsával is gazdagítom majd a roppanós piros és selymes zöld nyári színharmóniát J

Sárga és zöld

Courgette salad with hazelnuts


Hosszanti csíkokra szeletelek egy fiatal sárga és egy zöld cukkínit. Egy pár kanál olívaolajat egy fél citrom levével, sóval , borssal egy kis kanál dijoni mustárral és egy evőkanál mézzel elkeverek. Friss menta levelet és apróra tört diót vágok rá. Itt is megvan a költői szabadság: Frisses, nyersen üdén hagyva vagy forró serpenyőben fokhagymával pár percig forgatva...mindenhogy isteni!


Megjegyzések