Kínai metélőhagyma avagy az eltűnő feltűnő tatárhagyma

Hogyan került a kertünkbe?
A magok egy tolnai faluban élő fiatal pár permakultúrás kertjéből származnak, akik tájfajták fenntartásával foglakoznak. Tőlük kaptuk még februárban a Szegeden rendezett Diverzitás Fórum- vetőmagcsere börzéjén.
Hogyan "tűnt el" a Kertünkből?
Ő az egyik meglepetésvendégünk, mert magja olyan lassan csírázott, hogy le is mondtunk róla, hogy idén személyesen is találkozhassunk vele. Ennek következtében a szóban forgó ágyásra kevesebbszer vetődött szemünk sugara és a lemondás leple alatt szépen növögettek tatárhagymáink fűszálhoz hasonlító zsenge kis levelei! Mígnem a szeptember első betakarításához készülődve felfedeztük őket és a várakozástól felcsigázott „kertészháziasszony” már az ágyás felett állva gondolatban megpárolta, beletöltötte, felcsavarta, felaprította és olajban el is tette a sudár szálacskákat!

Hogyan került a tányérunkba?
A tatárhagyma gyógyhatása legalább olyan jelentős, mint a fokhagymáé és a medvehagymáé (antibiotikus hatású, vértisztító, légutak, hörgők gyógyítója….+afrodiziákum;) de amit ösztönből eleve megérez az ember, az az, hogy már kint a kertben kedve támadna legelni belőle!!! Egyébként mindent szeretek a” helyszínen” iziben/íziben megkóstolni, mert a frissen leszakított petrezselyem, paradicsom vagy bazsalikom lüktető ízét a növény ringó aromás illatáradata teljesíti ki igazán...érdemes kipróbálni ezt a pár perces merengést a termények felett... Ennek a meditatív kerti tudatállapotnak a gyakorlását általában a konyhában folytatom. E heti merengésem ezzel a reggelivel kezdtem...

...egy közeli tanyán minden héten fa tüzelésű kemencében sütnek kovászos kenyeret, melyhez a bio gabonát , közvetlenül a dagasztás előtt őrlik meg. Mikor elhozom még meleg és megtelik illatával a konyha.
 A krémes házi túrót ,pedig egy nénitől veszem a helyi kis piacon péntekenként, néha mesél a magyar tarkákról, hogy mennyi tejet adnak éppen, vagy hogy sikeres volt-e a heti vásár Kisteleken. Múltkor azt mesélte, hogy a régi tejes csuprok keskenyedő nyakában milyen szépen gyűlt össze egy ujjnyi tejszín...mikor még abban tartották a tejet.
 A tatárhagymát, mohafodrozatú petrezselymet és bazsalikomot pedig reggel szedtem a kertünkben...


A folytatást pedig valahogy így képzelem:)

Tatárhagyma & bacon

Forrás: http://www.azeliaskitchen.net/blog/chinese-garlic-chives-bacon/


Pirított tatárhagyma, jalapeno paprika, görögjoghurt és teljes kiőrlésű lisztből készült pita

Forrás: http://www.ming.com/foodandwine/recipes/simply-ming-season-8/blackened-garlic-chive-dip-with-whole-wheat-pita-chips.htm

Palacsinta akár tatárhagymával is!
 A step-by-step guide on cooking Chinese green onion (scallion) pancakes
Forrás: http://homecookingrocks.com/green-onion-scallion-pancakes/

Megjegyzések

  1. De jó, hogy ráleltem erre a bejegyzésre. Hmmm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Hű, én meg már el is felejtettem, hogy van ez a tatárhagymás bejegyzés:D Tavaly még volt időm ilyen gasztrofilozófiai fejtegetésekre :) Most nyugodt szívvel hallgatok és közben olvasom a közösségünk jól működő recept blogját!

      Törlés

Megjegyzés küldése