Hogyan?

Hogyan építsük fel a karám rendszert a legelőn? Hogyan készítsünk lekvárt, savanyú káposztát, kenyeret, bort? Hogyan szántsuk meg lóval a földet?
"Hogyan...?"

Ez az egyik legtöbbször elhangzó kérdés, amióta tanyán élünk (második helyen a "Hol van a ...?" kezdetű kérdés áll, ugyanis 6 ha-on bőven adódik lehetőség elhagyni szerszámot, kulcsot stb.) Amit csak lehet, saját magunk szeretnénk megcsinálni, ezért is ragadunk meg minden lehetőséget a gyakorlati tudás elsajátitására és a praktikus szakirodalmak összegyűjtésére.

Az önellátás mozgalmának egyik fontos alakja John Seymour, Angol író, környezetvédő, aktivista, agrárszakember és gazdálkodó volt. A hetekben két nagyon hasznos, gyakorlatias írása után nyomoztam : "Az önellátás teljes könyve" és "Az elfeledett mesterségek" címmel . Sajnos a hazai könyvesboltokban nem fogom megkapni egyiket sem (pedig állítólag az utóbbi magyar nyelven is kapható), de az Amazon internetes könyv áruházában láttam használt példányokat 30$ körül. Ha valakinek nem olyan fontos, hogy kézzel fogható példányt pörgessen, akkor angol nyelven elolvashatja az önellátás praktikáiról szóló könyvet a következő linken:
Miről is ejt szót a könyv? Az önellátás alapvető elemeit és mikéntjét veszi lajstromba, úgy mint:

Földművelés állati vonóerővel, kerítés építés természetes anyagokból,  tehén, kecske, juh, disznó tartás, sajt készítés, méhészkedés, gyümölcsfa ápolás, sör-, almabor és ecet készítése, befőzés, savanyítás, kenyérsütés, a természetben fellelhető élelmiszerek gyűjtése,  kosárfonás, birkanyírás, gyapjú feldolgozás, tégla készítés....Mindez remek képekkel illusztrálva!

Nem mondom hogy sajtkészítő mesterré vagy agrárszakemberré válik aki elolvassa, de gyakorlatias és átfogó képet ad arról, hogy mi minden kellhet az önellátó életformához...hát igen, ez egy szembesítés is, számomra konkrétan ijesztő, hogy mennyire keveset tudunk manapság a saját két kezünk által megteremteni... megtermelni...megmunkálni. A mi generációnknak már nem olyan egyértelmű, hogy az anyagok hogyan viselkednek a kezeink közt ha ezt vagy azt szeretnénk kihozni belőlük, legyen szó fáról, fémről, kőről, földről és más élő rendszerekről. Ezt azt hiszem újra kell tanulnunk!



Megjegyzések

  1. Egy klassz nyomtatóval kinyomtatott 1500-ért bekötött példányom van, és nap, mint nap lehet forgatni az egyik legjobb összefoglaló mű (Self sufficiency), van egy csak kertészkedéssel foglalkozó könyve is, sajnos eddig csak elég rossz minőségben sikerült letöltenem.
    Ha valakit érdekel, megkeresem a linket, ahol fent van. üdv
    S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves S! A könyv megvan még? Érdekel, ha magyar nyelvű!
      Köszönettel: G

      Törlés
  2. Kedves S, minket érdekelne a link :) Ezek szerint érdemes beruházni ebbe a műbe! Köszönjük az infókat! O

    VálaszTörlés
  3. Plusz van egy új verzió is, amiben már a különböző megújuló energiákról is szó van. Pl a különböző szélkerekek összehasonlítása...

    http://www.amazon.co.uk/New-Complete-Book-Self-Sufficiency/dp/1405345101/ref=pd_sim_b_1

    üdv
    t

    VálaszTörlés
  4. Engem is pont a hogyanok érdekelnek... Például a lóval szántás elég kalandos lehetett, a lovakkal nem olyan egyszerű.

    VálaszTörlés
  5. Ma is sok biogazda műveli lóval a földjét. A Promata (http://www.prommata.org/) nevű Egyesület által fejlesztett Kassin lovas talajművelő eszközt még én is tudtam használni(nőként). Volt Magyarországon is Kassin tanfolyam Babat völgyben a Nyitott Kertben, de hagyományos lovas talajművelési gyakorlatok, oktatások is vannak...ha érdekel tudok egyet a közeljövőben :)

    VálaszTörlés
  6. A Babati Kassin lovas képzés pl. így zajlott: http://biotacc-project.com/Ressources/WP3_Transf_Solutions/Traction/FormationKassine_GAK&PRMMATA.pdf

    VálaszTörlés
  7. Kedves Érdeklődők,
    Egy könyv az állati munkáról és ahhoz kapcsolódó mindenféle hasznos dologról (mekkora területre milyen és hány db állatot válasszunk, eszközök, milyen szükségletei vannak, gondozás, tartásmód, foglalkozások, eszközök használata, pénzügyi számításokkal, rengeteg konkrétummal!

    és itt az egész letölthető!!
    http://biotacc-project.com/Ressources/WP4_Tests_Expl/Manuels/ManuelTraction_HU_112010.pdf

    jó olvasgatást!

    VálaszTörlés
  8. Tisztelt Évkerék Ökotanya!

    Azt szeretném megkérdezni,hogy a fent említett Elfeledett Mesterségek c. könyvet volna-e lehetőség valamilyen formában megkapnom?Mondjuk szkennelt formában,vagy egyéb módon.
    Köszönöm,
    norbert

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése