ÖkoKör csoportvezetők és tagok kerestetnek Szegeden!

Vidéken is indulnak háztartászöldítő ÖkoKörök!Egerben, Esztergomban, Kecskeméten, Szegeden és Tatabányán is indul tavasszal ÖkoKör háztartászöldítő program. Te vagy a közösség mozgatórugója, és érdekel a környezetbarát életmód? Legyél csoportvezető! Ha még csak barátkozol a zöldülés gondolatával, vagy csak egyszerűen nem vagy vezető típus, akkor csoporttagként viheted előre az ügyet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Az ÖkoKörök lényege a kiscsoportos, személyes élményeken keresztüli tanulás. Öt-tizenkét fős csoportok járnak össze két-három hónapig, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki, és gyakoroljanak be. Az ÖkoKör nem kész megoldásokat kínál, hanem saját lehetőségeid keretén belül mutatja meg az egyéni környezettudatos megoldásokat.
Az ÖkoKörökbe olyan érdeklődőket várunk, akik nyitottak és elkötelezettek az életmódjukat érintő környezettudatos változásokra, és van beleszólásuk a háztartás vezetésébe.


A program eddigi eredményei Magyarországon:
•    250 háztartás
•    37 ÖkoKör
•    24%-al kevesebb élelmiszerhulladék
•    23%-al kevesebb vegyes háztartási hulladék
•    15%-al kevesebb villamos energia
•    31%-al kevesebb földgáz
•    13%-al kevesebb vezetékes ivóvíz használat
•    10%-al kevesebb háztartási vegyszer

Kik vehetnek részt?
·         egri, esztergomi, kecskeméti, szegedi, tatabányai lakosok és ezen települések környékén élők


A programban együttműködő helyi partnerek 
Eger: Part Egyesület
Esztergom: Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Kecskemét: Zöld Ernyő Klub
Tatabánya: Tatabányai Klímakör
Szeged: Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület (Ópusztaszer)

További részletek a programról:

1. Csoportvezető képzés:
Időpont: 2012.március 23-25 (péntek délutántól vasárnap délutánig).
Jelentkezési határidő: 2012. március 15 (csütörtök)
Helyszín: Budapest (pontos helyszínről a résztvevőket személyesen értesítjük)
A képzés ingyenes. A képzés alatt étkezést és szállást biztosítunk. Az útiköltséget a résztvevők állják. 
A csoportlétszám korlátozott: 20 fő. A regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik.
Jelentkezni lehet a noemi@tve.hu címen. Kérjük írjátok meg, hogy melyik településen tartanátok ÖkoKört, és pár szót a motivációtokról.

A frissen végzett csoportvezetőknek a TVE segít a tagtoborzásban, és már most tavasszal kipróbálhatják magukat.

2. Csoporttagoknak

A csoportok indulása: 2012. március vége

Csoportok létszáma: 5-12 fő
Jelentkezési határidő: 2012. március 25. (vasárnap)

Jelentkezni lehet a noemi@tve.hu címen. A regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik. Kérjük írjátok meg, hogy melyik településen szeretnétek ÖkoKörben résztvenni (akár több helyszín is megjelölhető). A TVE igyekszik figyelembe venni jelentkezők helyszínigényét, de nem tudja garantálni, hogy mindenkinek a számára legideálisabb helyen és időben indulnak csoportok, ezért ebben egy kis rugalmasságot kérünk.

Várunk szeretettel, és ha ismertek valakit, aki szintén szívesen bekapcsolódna a programba, megköszönjük, ha továbbítjátok neki a felhívást.
A programról
Az ÖkoKörök az "ÖkoKör kampány a fenntartható életmódért" című KEOP-6.1.0/B/11-2011-0070 pályázat keretében valósul meg. 
Közreműködő szervezet: Energia Központ Nonprofit Kft.
Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
A program célja a fenntartható életmód előmozdítása és magatartásváltozás elérése a magyar háztartások körében. A háztartásvezetők attitűd- és tudásfejlesztése a fenntartható fogyasztás és életmód tekintetében, különös tekintettel az élelmiszer, vegyi anyagok, energia, víz, hulladék és a tudatos pénzhasználat témakörben. Az ÖkoKörök az egyik legjobb nemzetközi, viselkedésváltozással foglalkozó fenntarthatósági program, a Global Action Plan International nevű nemzetközi civil hálózat, világszerte eddig mintegy kétmillió embert megmozgató EcoTeams programjának hazai adaptációja, amely a TVE révén először a Közép-Magyarországi Régióban került bevezetésre 2010-2011 folyamán.


Megjegyzések