Saláta paletta

Szezám tárulj! És valóban , nemcsak a gyermekkorom tojásos nokedlijét kísérő halványzöld pilledt bolti fejes saláta létezik (növényvédőszerrel és műtrágyával felpumpálva)! Elég sok időnek kellett eltelnie hogy felfedezzem ezt a gazdag Lactuca sativa világot amely :

...stramm, ropogós, bársonyos, száraz, lédús, érdes, simogatóan lágy, tölgy levelű, cakkosan szeldelt, erősen erezett levélfelületű, fodrosbodros lollo, kemény tömör fejeket hozó, lágy levelekkel lengedező, egyben leemelhető vagy többször vágható, vad keserű, lágy kesernyés, frissítő lédús édeskés, keményen mély bordó, zölden-bordón márványozott, szíve felé élénkzöld kifelé mélyen bordóba hajló (kitárulkozó),  mélyzöld egyöntetű, halvány zöld almára hajazó... leveleket kínál nekünk! 

Ezúton is szeretnénk kifejezni a hálánkat a Keszeg salátának:) 
"A Lactuca nemzetség közel 100 fajt foglal magába, melyen belül a sativa (kerti saláta) változatainak a száma megközelíti a hetvenet, s ezeken belül is még számtalan nemesített fajtát és hibridet találunk.

A kerti saláta ősének a mediterrán Lactuca serriola-t (keszeg saláta) tekinti a rendszerezők többsége. A laza levelű, nem fejesedő formákat már az ókorban is ismerték és termesztették, míg a fejes változatok csak a középkortól ismertek." Szöveg ForrásKép Forrása

És íme a kertünk néhány júniusi Lactuca lakója (Saladin, Marvel of four season, Saladin, Igoma, Lollo bionda, Red Salad bowl, Batávia, picarde, cocarde ).  


A saláták majdnem egész éven keresztül velünk vannak, ők adják az első jelentős kora tavaszi zöldet, és némelyek tartják a frontot ősszel  is. Minél változatosabb a fajta paletta, annál tovább örülhetünk nekik:)

Nem csak ízükben, színükben, de a levelek formájában, textúrájában is gyönyörködhetünk. Egészen más érzés mikor egy sima bársonyos levelet , egy harsogó jég salátát vagy egy bodros lollo salátát rágcsálok el...próbáljátok ki!

Ez a sok szín megihlet , és talán felbátorít is hogy a hagyományos ecetes cukros saláta lé helyett, valami új öntettel tiszteljük meg a különleges levélkéket. Balzsamecet, hidegen sajtolt napraforgó olaj, méz, csöpp mustár, só , bors, pirított szezámmag, apróra vágott zöld fűszer (pl:kapor)...TÁDÁÁÁM!!!


Mindez még nemrég, a tenyeremben tartott maroknyi kis mag volt.













Megjegyzések

  1. Olyan gyönyörű a tanyátok...:-) Én egyenlőre csak álmodozom hasonló ágyásokról, mert valahogyan nem akarnak összejönni. Mindig megeszi a fene. :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése