Mindszent hava
Sárgán és hangosan rezgő nyárfalevelek jelezték a jövetelét, és egy belső ösztön már napok óta riogatta kertész lelkünket : betakarítani gyorsan a nyár utolsó morzsáit , a napfényt, a főzőtököt, a paradicsomot és még néhány fűszert, mert a színek megváltoztak a kertben és új illata van a levegőnek is.
Aztán megérkeztek a várva várt esők és ma reggelre az első fagy. Mikor az állatokat etettük, ropogós fehér fű borította a legelőt és valóban, egy éjszaka alatt színt váltott a kert...hmmm...itt van az ősz a tanyánkon. Elbúcsúztunk a bazsalikomtól, uborkától és a nyár hűsítő zöldségeitől, a virágoktól, termésektől, a nyár szimbólumaitól a magvaktól. Barnán, a szélben szomorúan rezegnek vagy éppen csak némán elterülnek a nyári növények maradványai. Letelt az idejük, és valljuk be,... mi is elteltünk velük...még jópár hónap van a boldog viszontlátásig, de ebben talán pont ez lesz a szép...a várakozás. A magban várakozik a jövő év termése.
Nézzük egy pár percig a reggeli napsütésben a kertet, kutatjuk a változás nyomait, felmérjük mit vitt , mit hagyott, mit hozott az évkerék fordulása.
Ilyenkor új arcát és új színeit mutatja az esőktől jóllakott föld: sárgán, bordón és szürkésfehéren sorakoznak az orange, hokaido, red kuri és nagydobosi sütőtökök, melyek eddig a töklevelek rejtekében bújtak meg. Égbe törő, csicsókasövények sárga virágai hullámzanak a kert szélében, ezekből lassan az ősz a föld alá kényszeríti majd az életet. A sóska, spenót , édeskömény , mángold, rukkola, római saláta, üdén, zölden, megkönnyebbülten sóhajt fel a száraz meleg nyár után és a friss vetésű retkek, tarlórépák lilalán és pirosan kandikálnak ki a hideg földből. A káposzták, kelbimbók, fodros leveles kelek rendületlenül várják hogy megcsípje őket a dér , ízeik kiteljesedhessenek.
A burgonyák , céklák, hagymák már a tárolóban sorakoznak, a sütőtökök nagy részét a közösség segítségével már betakarítottuk...mmm...mit főzzek az első sütőtökből?
|
Tatárhagyma magfogása |
|
Narancssárga erdélyi paradicsom |
|
Tök kavalkád |
|
Fodros leveles kel a betakarításra várva |
|
Fodros leveles kel a főzésre várva |
|
Előkészület a majorannás, fokhagymás fodroskel főzelékhez |
|
Őszi termesztésre rukkola, kapor és saláta cseperedik a fóliában |
|
Rukkolás tönkölypizza, a nyár utolsó paradicsomaival |
|
Mit főzzünk a kertből? |
|
Orange sütőtök krémleves Sarpo mira burgonyával és Nantes sárgarépával, csípős Sárkányfűszerrel (rózsa, napraforgó, körömvirág szirom, kakukkfű, erőspaprika)
|
|
Petrezselyem, szurokfű, kakukkfű, sütőtökök |
|
Black futsu sütőtök
|
|
Kakukkfüves, zsályás libamell, hokkaido és black futsu sütőtökkel. |
hmmm összefutott a számban a nyál:) gyönyörű minden!
VálaszTörlésIgazi édenkertet varázsoltatok ebbe a tájba.
VálaszTörlésCsoda, csoda hátán! De jó ide tartozni! :)
VálaszTörlésOlyan jó volt olvasni ezt a reményteljes búcsúzkodót!S a látvány is megfogott.Köszi az élményt:) Eszter
VálaszTörlésHogy történik a fodroskel magfogása?Amit ősszel ültettem,most virágzik.Mikor kell elvetnem palántához a fodroskel magját,hogy télen is teremjen.Én valószínűleg későn ültettem tavaly,s csak április elején kezdett fejlődni,és már virágzik.Köszönettel:Vigh Mária
VálaszTörlés