Mindszent hava


Sárgán és hangosan rezgő nyárfalevelek jelezték a jövetelét, és egy belső  ösztön már napok óta riogatta kertész lelkünket : betakarítani gyorsan a nyár utolsó morzsáit , a napfényt, a főzőtököt, a paradicsomot és még néhány fűszert, mert a színek megváltoztak a kertben és új illata van a levegőnek is. 


Aztán megérkeztek a várva várt esők és ma reggelre az első fagy. Mikor az állatokat etettük, ropogós fehér fű borította a legelőt és  valóban,  egy éjszaka alatt színt váltott a kert...hmmm...itt van az ősz a tanyánkon. Elbúcsúztunk a bazsalikomtól, uborkától és a nyár hűsítő zöldségeitől, a virágoktól, termésektől, a nyár szimbólumaitól a magvaktól. Barnán,  a szélben szomorúan rezegnek vagy éppen csak némán elterülnek a nyári növények maradványai. Letelt az idejük, és valljuk be,... mi is elteltünk velük...még jópár hónap van a boldog viszontlátásig, de ebben talán pont ez lesz a szép...a várakozás. A magban várakozik a jövő év termése.

Nézzük egy pár percig a reggeli napsütésben a kertet, kutatjuk a változás nyomait, felmérjük mit vitt , mit hagyott,  mit hozott az évkerék fordulása.  

Ilyenkor új arcát és új színeit mutatja az esőktől jóllakott föld:  sárgán, bordón és szürkésfehéren sorakoznak az orange,  hokaido,  red kuri és nagydobosi sütőtökök, melyek eddig a töklevelek rejtekében bújtak meg. Égbe törő, csicsókasövények sárga virágai hullámzanak a kert szélében, ezekből lassan az ősz a föld alá kényszeríti majd az életet. A sóska, spenót , édeskömény , mángold, rukkola, római saláta,  üdén, zölden, megkönnyebbülten sóhajt fel a száraz meleg nyár után és a friss vetésű retkek, tarlórépák lilalán és pirosan kandikálnak ki a hideg földből. A káposzták, kelbimbók, fodros leveles kelek rendületlenül várják hogy megcsípje őket a dér , ízeik kiteljesedhessenek. 
A burgonyák , céklák, hagymák már a tárolóban sorakoznak,  a sütőtökök nagy részét a közösség segítségével már betakarítottuk...mmm...mit főzzek az első sütőtökből?

Tatárhagyma magfogása
Narancssárga erdélyi paradicsom
Tök kavalkád
Fodros leveles kel a betakarításra várva
Fodros leveles kel a főzésre várva
Előkészület a majorannás, fokhagymás fodroskel főzelékhez
Őszi termesztésre rukkola, kapor és saláta cseperedik a fóliában
Rukkolás tönkölypizza, a nyár utolsó paradicsomaival
Mit főzzünk a kertből?
 Orange sütőtök krémleves Sarpo mira burgonyával és Nantes sárgarépával, csípős Sárkányfűszerrel (rózsa, napraforgó, körömvirág szirom, kakukkfű, erőspaprika)
Petrezselyem, szurokfű, kakukkfű, sütőtökök
    Black futsu sütőtök
Kakukkfüves, zsályás libamell, hokkaido és black futsu sütőtökkel.

Megjegyzések

  1. hmmm összefutott a számban a nyál:) gyönyörű minden!

    VálaszTörlés
  2. Igazi édenkertet varázsoltatok ebbe a tájba.

    VálaszTörlés
  3. Csoda, csoda hátán! De jó ide tartozni! :)

    VálaszTörlés
  4. Olyan jó volt olvasni ezt a reményteljes búcsúzkodót!S a látvány is megfogott.Köszi az élményt:) Eszter

    VálaszTörlés
  5. Hogy történik a fodroskel magfogása?Amit ősszel ültettem,most virágzik.Mikor kell elvetnem palántához a fodroskel magját,hogy télen is teremjen.Én valószínűleg későn ültettem tavaly,s csak április elején kezdett fejlődni,és már virágzik.Köszönettel:Vigh Mária

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése