Paradicsom magfogás

Már lélekben készülünk a kert éledésére és mohón rendezgetjük a nyáron begyűjtött magokat . Mint minden kertész  karácsony elmúltával, mi is nekiláttunk a vetőmagok átbogarászásához. Ami igazán nagy öröm, hogy sok fajtából saját termesztésű magjainkat vethetjük el idén! Ez miért fontos? Ezek a fajták itt helyben fejlődhetnek tovább a helyi talajhoz, klímához igazodva, emellett csökken a mi kiszolgáltatottságunk is a vetőmag termesztő cégek felé...talán ebből is önellátók leszünk egyszer, és a gyerekeinknek  tovább adhatjuk majd a kezünk közt évtizedeken át nemesült magokat :) 

Paradicsomos tál a Biou gherme-nél
Paradicsomos kosár a Biou gherme-nél
Koktél paradicsom bemutató a zöldségdoboz átvételen
 Bár sok faj fenntartása bonyolult , van olyan aduász amiből több magot is fogtunk, mint amennyire szükségünk lesz , ezeket a  (márciusi) Szegedi Magbörzén fogjuk majd elcserélni (Szervezzetek ti is magbörzét!!! Remek alkalom  találkozásra, eszmecserére, és új, érdekes fajták beszerzésére!).

Most szeretném megosztani veletek a tavalyi év egyik sikerét, a paradicsom magfogási praktikáját! Ez az a növény amiből egy kezdő magfogó, egy kis kertben akár 100 fajtát is termeszthet ( előfordul, de minimális az összeporzódás esélye !).
 Tigris csíkos paradicsom a Biou gherme-nél
A paradicsom magfogása egyszerű, hiszen már az ültetésnél sem kell aggódni hogy a különböző fajtáinkat hova és milyen távolságba dugdossuk el. Egyébként egy öntermékeny növényről van szó. Ennek köszönhetően mi is felbátorodtunk és vagy 20 fajtát ki is próbáltunk tavaly (2012) (Gegesi ökörszív és Gegesi Lucullus, egy Jászberényi tájfajta, aszalni való Principe borgese, egy Farmosi tájfajta, volt egy tölteni való  cirmos különlegességünk, körte alakú citromsárga koktél, Erdélyből gyűjtött hatalmas citromsárga beefsteak típusú fajta , Korai szerelem névre hallgató izgalmas ismeretlen stb stb.).  
Az ÖMKI  (Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet) paradicsomos tájfajta kísérletében mi is részt vettünk öt hazai tájfajtával. Egy  Farmosi és egy Jászberényi lett a legsikeresebb nálunk, ezért róluk is gyűjtöttük magot.

Farmosi tájfajta betakarítása, az  ÖMKI Paradicsom On farm kísérlet keretében
Kóstoló asztal az ÖMKI paradicsom tájfajta bemutatóján
A magfogás lépései:

1. Azokról a növényekről, melyek megfelelnek a céljainknak , kiválasztunk néhány egészséges, teljesen érett termést (több növényről több termést!) majd a magokat kinyerjük belőlük,  felcímkézett üvegekbe. Torz, beteg bogyókból ne fogjunk magot!
Mag kiszedése egy Farmosi tájfajta paradicsomból
2.  Mi legyen a magjától megszabadított paradicsom hússal? Mielőtt felvágtuk volna, alaposan megmostuk a bogyókat, így a hús nem vész kárba, indulhat a befőzés:)



3. Fontos hogy mindig feliratozzuk a magokat (minden stádiumban:), mert ma még emlékszünk melyik üvegben mi van, de holnapra már a vendég és a családtagok, egy váratlan pillanatban átrendezik az üvegek sorrendjét (bárhová is rejtsed!). 


4. Öntsük fel vízzel és hagyjuk erjedni 1 napig napos meleg helyen. Nem kell félnünk, ennyi idő alatt nem fog kicsírázni, de a magokról az erjedés során leválik az a kocsonyás burok ami körbeveszi őket.


Kimosott paradicsom magok- Magfogási bemutató az ÖMKI szervezésében
5.  Ezután egy tálba kiöntjük és kézzel szétnyomogatjuk a húsos lebegő részt , könnyen lemállik róla és a mag leszáll az edény aljára. Ha az alapos  kevergetés után  is marad még lebegő mag a tetején,  azt ne sajnáljuk kiönteni, mert azok léha magok (nem termékenyült magok). Lassan leöntjük felőle a vizet és a lebegő részeket , ha kell többször újra felöntjük vízzel, míg ilyen tiszta magot nem kapunk. Ezt hagyjuk jó alaposan kiszáradni és akkor könnyen lepattinthatóak lesznek az edény aljáról.

Magok rendszerezése
6.  Fontos hogy száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk a magokat. Ez segít a csíraképességüket sokáig megőrizni (a paradicsom esetében ez 4-5 év, ha jól tároljuk!) 

7. Pontos felirattal lássuk el (fajta neve?, magfogás éve?, determinált vagy folyton növő?), mert különben megeshet hogy a várva várt barokk angyalkánk helyett , kis ördögöket terem majd a növényünk :)


Egy kövér barokk angyalka

Egy helyes kis ördög




Megjegyzések

  1. Nagyon jó kis cikk lett, gratulálok és sok sikert kívánok !



    VálaszTörlés
  2. "de minimális az összeporzódás esélye" Ez biztos? Csak azért kérdem, mert én is elkezdtem bizonyos fajtáknál a magtermesztést, de mindig attól félek, hogy az egyes fajták összeporzódnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk eddig még nem kereszteződött össze paradicsomunk :) pedig sok fajtát termesztünk egymás mellett. Egy ismerősünk megfigyelése alapján amelyik fajtának nyitottabb a virága annak van esélye összeporzódni.

      Törlés
    2. Tapasztalatom szerint nem kell hogy összeérjenek. Ha van közöttük legalább 20-30 centi hely (karózás, kötözés, helyes ültetés), az elég lehet az összeporzás ellen.

      Törlés
  3. A most októberben leszedett zöld paradicsom magjait is eltehetem? Fontos a leáztatás?
    köszi!

    VálaszTörlés
  4. A most októberben leszedett zöld paradicsom magjait is eltehetem? Fontos a leáztatás?
    köszi!

    VálaszTörlés
  5. A most októberben leszedett zöld paradicsom magjait is eltehetem? Fontos a leáztatás?
    köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha még nem érett meg a bogyó akkor valószínűleg a magok sem értek meg. Ha a magokról nincsen leáztatva a kocsonyás burok akkor nehezen szárítható, összeragad, könnyen berohad. Mondjuk ha egy karton papírra nagyobb felületre csak simán rányomod egy paradicsom magjait.( ami kellően elterül) és kiszárítod (em túl melegben hogy a csírázóképessége ne sérüljön de elég szárazon hogy ne penészedjen) akkor a mosás hanyagolható :) Ez utóbbi praktikát Geges faluban láttam egy néninél.

      Törlés
  6. Megmosolyogtat a magyar nyelv sokszínűsége. Mifelénk, Borsodban lihának hívják a terméketlen magot. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése