Közösség által támogatott/fenntartott mezőgazdaság

 

Mit nevezünk közösség által támogatott mezőgazdaságnak (Community Supported Agriculture)?Ha távolabbról indítunk, akkor ez akár lehet egy kis közösség által működtetett kert , vagy ha egy falu  megbíz/foglalkoztat egy kertészt hogy termeljen számára zöldséget! 

A legklasszikusabb példája azonban talán az, amikor egy gazdaság a vele szerződésben álló családok számára termel egész évben és a terményből egyenlő arányban részesednek a tagok egy heti zöldség(gyümölcs/kenyér/hal/hús) doboz formájában. A termesztés költségei szintén a tagok között oszlanak meg, ezzel fedezve a termelési kiadásokat és a gazdálkodó munkáját. Nevezhetnénk akár részes gazdálkodásnak is a fentiek alapján, mert itt nem pusztán egy doboz zöldség megvásárlásáról van szó.  (példák Európából és itthonról: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/kozossegi-mezogazdasag-peldak-europabol-es-itthonrol)

Itt ismered név szerint a termelőt, minden héten találkozol vele és szemtől szemben beszélitek meg  a kert , a termények és a konyha dolgait! A rendszeres találkozások és a gazdaságban tett látogatások által megismered hogy milyen elvek mentén él, termel, ez alapján pedig eldöntheted, hogy a jövőben szeretnéd e továbbra is őt támogatni a tagságoddal és részesedni az általa megtermelt javakból.

Ez a kapcsolat a termelők és a vásárlók (nevezzük inkább tagoknak őket:)  között, tovább mutat mint pusztán egy kereskedelmi kapcsolat.  Kölcsönös tudásmegosztást (főzésről, gazdálkodásról, zöldségfajtákról, ízekről, talajról, egészségről, környezetről),  bizalmat, mindennapos közvetlen kapcsolatot, kölcsönös segítséget ...egy tudatos közösséget jelent!

A fenti videóban a Háromkaptár Biokert termelője, Daniella, tömören és szépen megfogalmazza a lényeget:
"Az ember tudja hogy kinek ad valamit amit szeretettel termelt!" :)

Megjegyzések