Egy tudatos háziasszony elmélkedése :)

Néha úgy érzem a tudatos lét, tudatos fogyasztás rengeteg kihívás elé állít engem mint háziasszonyT. Még szerencse hogy biozöldség termesztők vagyunk mert egyébként igen nehéz lenne minden elvárásunknak eleget tENNI)....ha jobban belegondolok, tulajdonképpen ezért is lettünk biogazdák, mert egy idő után már nem tudtunk válogatás nélkül, jó szívvel, jó szájízzel megenni semmit...

De mik is ezek az elvárások pontosan  az ételeink alapanyagát illetően?  Lássuk az 5 aranyszabályt:

Ha lehet....

1. ...Legyen ellenőrzött bio, vagy  ismert helyről származó "vegyszer mentesen" termelt. 

A miérteket most itt  nem sorolnám fel mert két napig itt ülnék!!! Röviden annyi, hogy semmi nem indokolja hogy olyan vegyi anyagok és véges fosszilis erőforrások alkalmazásával termesszünk élelmet amely az embert  és a természetes környezetét egyértelműen károsítja.  Egyszer ígérem végigülöm és megírom a részletes okokat!

2. ...Legyen hazai termék ha lehet inkább egy helyi , környékbeli termelőtől származzon .

50 km-es diétáról hallott már valaki? :) Na az már nekünk is nagy falat. Minél messzebbről jön  egy termény, annál több élelmiszer km van a rovásán (szállítás, CO2 kibocsájtás stb.) és annál kevesebb infónk van magáról a termesztés valódi módjáról (lehetőségünk sincs kérdezni a termelőtől)...nem is beszélve arról hogy szeretnénk ha az ételért kifizetett pénz jó helyre kerülne, helyi gazdaságot gyarapítana , ez ugyanis a szavazás/véleményformálás egy igen erős módja! Ja és persze még az sem árt ha frissen szedett, szüretelt élő ételt fogyasztunk el és nem valami tartósított, elgázosított, hűtőházas, világlátott zöldségporhüvelyt.


3.A legjobb ha saját termesztésű vagy ismert termelőtől származó a termény. 

Most hogy már volt alkalmunk belelátni a mezőgazdaságba, nincs kétségünk afelől, hogy az a megbízható aminek termesztési menetét és megtermelőjét alaposan ismerjük!!! Nem elég a felszínes kérdezgetés, mert sokszor maguk a termelők sincsenek tisztában néhány növényvédőszer pontos hatásával, dózisával, várakozási idejével...vagy nem érdekli őket...
Ebben is szerencsénk van, mert sok öko szemléletű, tanyasi barátunktól tudunk minőségi , tiszta alapanyagokhoz jutni, és a helyi termelői piacokat is előszeretettel és kritikus!!! szemmel látogatjuk.


4. Szívem szerint szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel főzök elsősorban 
...így is gyakran bőségzavarban szenvedek hogy mit is készítsek, hogyan készítsem el?! Ragu? Rakott? Leves?Pite? Indiai fűszer? Olaszos?...végtelen a kombinációk lehetősége!!!! Ezt a zöldségközösségünk szezonális recept blogja is jól bizonyítja: evkerekreceptek.blogspot.com 



5.Azért szeretjük mi is az ínyenc falatokat, a változatosságot, ja és persze mindenki lakjon jól a családban...

...kicsi és nagy, húsevő és kevésbé húsevő (inkább zöldségevő), glutén vagy tej mentesen étkező egyaránt.(ez már kezdi kiverni a biztosítékot ugye? :) Itt jön be végleg a kreatív főzés"tudománya". Egy év diétás főzés távlatából  úgy érzem bármi lehetséges. Aki már készített tej, tojás és glutén mentes "palacsintát", az tudja miről beszélek. De diéta ide vagy oda, egy ilyen fajtagazdag kert mellett nem nehéz varázsolni :)

  


6. A kivétel erősíti a szabályt!  

Azonban van olyan helyzet amikor a sok sok elv és elvárás közt végképp zsákutcába jutok idő, energia vagy forráshiány miatt..vagy mert elcsááábulok... ilyenkor nem gyötröm magam halálra, megszegem az egyik aranyszabályt és keresek valamilyen "hibrid" megoldást :) Másnap pedig újult erővel elmélkedem a lehetőségek és elvek érzékeny egyensúlyáról.

Aki úgy érzi hasonló lelki és konyhai dilemmákkal küzd mint én,  annak megnyugtatására íme pár hibrid megoldás a konyhánkból...


 Batáta krémleves burgonyával, fokhagymával, indiai fűszerezéssel,  hozzá Bűűűnös bolti előregyártott leveles tésztába bújtatott házi kolbász és kéksajt.
 
 Serpenyőben sült édesburgonya (batáta), mángoldos sütőtökös  mozzarellás rétessel, almás zellersalátával.
 Hát rétestésztát és mozzarellát még nem tudtam sajátot varázsolni, de sajnos gyengém mindkettő  így itt is maradt a jóöreg bóti!
Egy kis kitérő: Imádom közelről figyelni sülés közben az ételeket. Itt például a batátában a cukor éppen karamellizálódik. (igen igen ilyenkor keletkeznek a PAH-ok...de ebbe most ne gondoljunk bele:) bűűnös mennyei sercegés ez...
 Téli kedvencünk a Forrásfű (Claytonia perfoliata , angol nevén spring beauty, miner's lettuce, winter purslane, Indian lettuce) amely rendkívül hidegtűrő, mindig zsenge, hihetetlenül selymes levelei vannak és nem utolsó sorban nagyon dekoratív. Itt éppen egy káposztás rétest kísér (a rétestészta itt a kakukktojás -bóti darab)...igazából nálunk bármit kísérhet  mert annyira szeretjük:))))

 És igen, nem tagadom... ketten megettük ezt a hatalmas tál zöldet :)

Az ősz utolsó paradicsomait már a tél első forrásfű leveleivel ékesítettük.


Nemrég a  kenyérsütésre is rákaptam, így ez a rendkívül egyszerű szendvics a frissen sült puha  cipóval csúcsszuper lett...
 Akinek jó a szeme pár nem túl ökotudatos tonhal darabot is felfedezhet meglapulva a parik alatt...bocsi, ha most csalódást okoztunk valakinek, de bizony néha mi is bűnözünk!!!

Megjegyzések

  1. Fujsz Istvánné2015. január 9. 13:42

    Fokozatosan térek át a biokertészetre, mert tanulnom kell és nincs nagyon honnan. Hol tanultad meg mely növény mellé milyet szabad ültetni-vetni és mulcsozással oldjátok meg a növényvédelmet? Már van előkészített komposztom és azt is tudom, hogy a komposzt dombjára is lehet ültetni-vetni - sőt a szomszéd akácosok mellé csak így lehet, mert így nem fojtják meg az akác gyökerek a növényeinket. A gyümölcsfákat - alma-szilva-őszibarack szoktátok permetezni, vagy csak a lemosót permetezést oldjátok meg?.........tavasszal csak ezt szeretném - nem bírom el az üres permetezőt sem a vállaim miatt - és a fák alá vágott füvet és szénát teszek, hogy a kártevők ott éljenek. Ez főleg azért kell, mert a közvetlen szomszédom 10 naponta permetez.
    Köszönöm szépen a választ!
    Üdv: Fujsz Istvánné Dávod - anicakostalic@freemail.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fujsz Istvánné!
      Ami nem bio abban az is rossz, hogy a vegyszer drága, azonkívül, hogy nem is jó. Meghívlak a Facebookon az Olcsó Bioélelmiszerek csoportjában, ahol többek között látható egy Duna Tv riport, ami a Gazdakörben hangzott el - három és fél perc és ott mondja Tóth István ceglédi gazda, hogy két(azóta hat) év óta termel vegyszer nélkül zöldséget, gyümölcsöt és burgonyát is.

      Törlés

Megjegyzés küldése