Részes Közösségi Mezőgazdaság - AMAPAz AMAP * rendszer (vagy nevezhetnénk akár részes közösségi gazdaságnak is,) azon elven, elképzelésen alapszik, amely a fogyasztókat és a kistermelőket közvetlenül összekapcsolja, ezáltal lecsökkenti a közvetítési költséget, elérhető áron biztosít friss- és szezonális változatosságot kínáló-, egészséges- bio terményeket; mindemellett tisztességes megélhetést biztosít a természetszerű mezőgazdálkodást folytató családi termelők számára!

Közösségi mezőgazdaságok világszerte működnek Japántól egészen Anglián át Amerikáig (Community Supported Agriculture, Teikei). Az általunk is alkalmazott francia eredetű együttműködési formában (AMAP) a fogyasztók elkötelezik magukat egy környékbeli kisgazdálkodó mellett rövidebb vagy hosszabb időszakra, hogy ez alatt az idő alatt, terményeket vásárolnak tőle (pl.: gyümölcs, zöldség, tojás, hús vagy sajt) egy előfinanszírozásos dobozrendszer formájában. Cserében a gazdálkodó elkötelezi magát, hogy zöldségeket vagy egyéb terményeket termel egy fix áron, melyeket heti rendszerességgel elvisz egy elosztópontra. Egy már egyensúlyba beállt, független és stabil AMAP rendszerben (mely min. 40 családot ellát), már nem kényszerül a gazdálkodó egyéb értékesítési módokra (piac, nagyfeldolgozók stb.) így a gazdaságban megtermelt zöldségek egészét szétosztják a dobozrendszer vásárlói közt. Ez biztosítja, hogy csúcs szezonban nem marad semmi a gazda nyakán, nem termel felesleget, nem vész kárba a zöldség, amit máskülönben esetleg nem tudna eladni, a vásárlók pedig több zöldséget láthatnak nyári dobozaikban.


A képen: párizsi vásár sömb sárgarépa, köszméte, tölgylevelű saláta, szivárványos mángold, cukorborsó, édeskömény, koriander, cékla...

Az együttműködésről és a gazdálkodás módjáról (pl. minősített ökológiai gazdálkodásként működjön-e a gazdaság) megállapodás születik a vásárló és a termelő közt.  Ez a megállapodás teszi lehetővé, hogy egy reális árat kaphasson a termelő, amely fedeziátságok a termesztés költségeit, mindemellett lehetőséget ad a fogyasztóknak a doboz változatosságának, a gazdálkodás módszereinek befolyásolására és ez által az ár kialakítására is.

Mitől Közösség? A tagok hetente találkoznak az átvételeken, ahol az évek során ismeretségek , barátságok köttettek. Itt eszmét, zöldséget, receptet cserélnek egymással  az emberek. Szezonális receptblogot írnak a zöldségdobozt követve, évszak ünnepeket, betakarítási ünnepet szerveznek és ellátogatnak a gazdaságba, hogy megnézzék hogyan és kik termelik egész éven át a zöldségeiket!

Összességében ezek a termények garantáltan egészségesek, általuk újra megbecsülésben részesülhet az ember (aki termeszti, és aki fogyasztja egyaránt). Újra életünk/ételünk részévé válhat az évszakok ritmusa és a természet változatossága.

Szeretnél egy ilyen zöldség közösséghez  csatlakozni? A "Hogyan működik a Zöldségdoboz redszer?" fül alatt olvashatsz  a szezonok hosszáról, a termelői fogyasztói megállapodásról , az átvételek módjáról, és a zöldség összeállításokról.


A lenti linken a  TVE közösségi mezőgazdaságról szóló kiadványában többet is megtudhatsz arról milyen értékek mentén alakulnak ezek a közösségek, hogyan történik az ár képzés, az elosztás, miről szól a termelő és a tagok közötti szerződés.  Légy te is részese!
Lapozz bele : http://issuu.com/tudatosvasarlok/docs/kozossegi_mezogazdalkodas
  * AMAP - Associations pour le Maintien de l’Agriculture Paysanne - Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért - Association for the maintenance of local agriculture