Terményeink


Egy biogazdálkodó szemében a növények sokfélesége igen fontos tényező, hiszen az ökológiai rendszer stabilitása csak így őrizhető meg a kertben. Mindemellett ha valamely növénycsoport számára az időjárás nem kedvező, betegség vagy kártevő tizedeli meg, egy színes, faj és fajta gazdag kert ilyenkor is rengeteg betakarítani való terményt kínál. Így nem kerülhetünk olyan helyzetbe, mint az a gazda, aki egyetlen fajtát termeszt több hektáron, és ha nem használ növényvédőszert, odavész az egész termése.
 
 
Ha úgy nézzük a kérdést, mint egy háziasszony, akkor az ideális kertnek minden évszakban, minden egyes héten friss, változatos, ízben, színben gazdag, értékes beltartalommal rendelkező és mérgektől mentes zöldségeket kell adnia. De mihez juthatunk egy boltban? A családok átlagban 5-10 féle zöldséget fogyasztanak (burgonya, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, fejes saláta, paprika, paradicsom, uborka) azokból is általában a nagyüzemi termesztésre uniformizált, de ízben és beltartalomban silányan muzsikáló egy két fajtát. Ezeket általában évszaktól függetlenül vásárolják a családok, ki mit és mikor kíván… paradicsomot decemberben, uborkát februárban… ehhez azonban óriási fűtött üvegházak (rengeteg fosszilis energia), komoly technológia, növényvédelem és „megerőszakolt”növényfajták szükségesek (pl: íztelen, kemény de egyforma paradicsomok az év minden időszakában). 

Mi úgy döntöttünk, hogy nem a természet ellen dolgozunk, hanem az évszakoknak megfelelő szezonális növényeket termesztjük, mindezt legalább 100 fajtával és nem a boltok polcaira, hanem a családok asztalára!


Reméljük az AMAP Zöldségdoboz vásárlók számára izgalmas felfedezés lesz ez a szín-, íz- és fajtagazdagság, ami az évszakok kibontakozásával tárul fel előttünk.