Íme egy-két recept, amit a mostani doboz tartalmához válogattunk össze.
Jó főzőcskézést Kívánunk!
Spenótos pizza
Hozzávalók 4 főre
• 25 g élesztő
• 1 közepes burgonya
• 3/4 csésze víz
• 2 csésze liszt
• 20 dkg spenót
• olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 10 dkg feta sajt
• 1/2 dl főzőtejszín
• 1 mk cukor
• só
• bors
Elkészítés
- Főzzük meg a burgonyát héjában . Préseljük át krumpinyomón (vagy nyomkodjuk alaposan össze villával).
- Az élesztőt a 3/4 csésze langyos vízben egy kis cukorral futtassuk fel.
- Keverjük össze egy mély edénybe a lisztet és a krumplit. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, sót, és gyúrjuk addig, amíg az edény szélétől elválik a tészta. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk 1/2 óráig kelni.
- Kevés olívaolajra dobjuk rá a spenótot, és pároljuk meg. Ha a spenót levelek megpárolódtak, adjuk hozzá a tejszínt, és az összezúzott fokhagymát. Főzzük 5-6 percig, míg a tejszín nem kezd el besűrűsödni, ekkor sózzuk, borsózzuk.
- A megkelt tésztát vágjuk 8 darabra, és készítsünk belőle gombócokat. A gombócokat nyújtsuk ki gyufa vastagságúra, de a tészta ne legyen nagyobb egy gyerektányérnál.
- Kenjük meg a tetejét oliívaolajjal, majd tegyünk rá a spenótos szószból. Hajtsuk fel körben a szélét, a tetejét szórjuk meg a vékony cikkekre vágott feta sajttal.
- 200 celsius fokon süssük a pizzát addig, amíg a felhajtott széle nem kezd el barnulni.
Spenótos quiche
Quiche tésztához:
- 19 dkg liszt
- só (egy csapott teáskanálnyi)
- 12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban
- 5 - 6 ek hideg víz
Töltelék:
- 85 g krémsajt
- 0,8 dl tejszín (lehet a fele tej, fele tejszín is)
- 40 dkg friss spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 szál póréhagyma
- 15 dkg reszelt sajt (cheddar vagy gouda vagy bármilyen zsírosabb aromás sajt)
- 5 dkg + egy szórásnyi reszelt parmezán
- 3 nagy tojás
- egy nagy marék pirított fenyőmag
- 5 szelet pármai sonka vagy speck
- 1 ek vaj
- só, bors, szerecsendió
- A lisztet és a sót a vajjal összemorzsolom, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként adom hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos. Gyorsan labdává gyúrom és hűtőben lehűtöm. Fél óra múlva kinyújtom a tésztát, kerek quiche formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a hűtőbe teszem. Innen megy majd a sütőbe és attól lesz omlós, hogy jéghidegen megy a forró sütőbe (190 fok). A tésztát elő kell sütni (lencsével a tetején vagy más nehezékkel, majd ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék nélkül is).
- Ez után mehet bele a töltelék. A sonkát apró darabokra vágtam és megpirítottam. Kiszedtem a serpenyőből, a zsírhoz egy kis vajat adtam, ezen a pórét és a fokhagymát megdinszteltem. Erre jött a nagyobb darabokra vágott spenót, amit éppen csak megfonnyasztottam.
- A krémsajtot a tejszínnel és a tejjel krémesre kevertem, hozzáadtam egyenként a tojásokat, a reszelt sajtokat, a pirított fenyőmagot majd összekevertem a spenóttal. Ezt a tésztára terítettem és 35 perc alatt készre sütöttem. Félidőben még egy kis parezánt szórtam a tetejére.
ajánlom a spenótos lasagnét tökmaggal
VálaszTörlés