Hogyan ismerheted fel a közvetlenül a gazdától érkező zöldségdobozt?

Nem szoktunk cikkeket átemelni, de a Tudatos Vásárlók Egyesületének írását olyan fontosnak tartjuk, hogy most kivételt teszünk! A cikk forrása: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/hogyan-ismerheted-fel-kozvetlenul-gazdatol-erkezo-zoldsegdobozt

Hogyan ismerheted fel a közvetlenül a gazdától érkező zöldségdobozt?

Egyre több zöldség és gyümölcs házhozszállítási szolgáltatás van a hazai piacon, és szaporodnak a közösségi mezőgazdasági rendszerek is. Mivel gyakran mindkettőt dobozrendszernek nevezik, a fogyasztóknak nem könnyű eligazodniuk ezek között. Összegyűjtöttünk pár szempontot, hogy mire figyelj, ha valóban közvetlenül a termelőtől szeretnél vásárolni.
Az elmúlt hetekben több olvasói megkeresést is kaptunk, amelyben arról érdeklődtetek, hogy mit lehet tudni erről vagy arról a dobozrendszerről, ajánljuk-e őket. Bár senki helyett sem dönthetünk, abban tudunk segíteni, hogy ha valóban közvetlenül a termelőtől szeretnétek vásárolni, mire figyeljetek.
Egy házhozszállítást kínáló „zöldségdoboz rendszer” még nem garancia arra, hogy közvetlenül a termelőt támogatjátok, hiszen a termék jöhet a nagybaniról is, így az eredete elég kétséges. Kivételek persze mindig vannak. Ezért is fontos, hogy mindig nézzetek utána a legfontosabb elveknek, mielőtt csatlakoztok.
Közösségi mezőgazdaság részes rendszereiben vagy bevásárló köreiben erre számíthatsz:

Közösségi mezőgazdaság (CSA) részes rendszere Bevásárló körök Dobozos zöldség- gyümölcs házhozszállítás
Szezonalitás Kizárólag idényterméket kapsz. A februári epret és a tavaszi paradicsomot felejtsd el! Előfordulhat télen is eper vagy „magyar narancs”.
Átláthatóság Közvetlen, akár napi szintű kapcsolatban állsz a gazdával, van lehetőséged megismerni a gazdaságát. A közösségi eseményeken van lehetőséged megismerni a gazdákat és a termelőket, és akár a gazdaságba is ellátogathattok a többi vásárlóval. Nem mindig egyértelmű, hogy melyik termék milyen termelőtől származik. Néha nem teljes a termelői lista.
Megbízhatóság Ha nem minősített bio a termelő, akkor is tisztában lehetsz azzal, hogy milyen növényvédelmi módszereket, milyen vegyszert használ. A fentiek miatt kérdéses.
Élelmiszer-kilométer Alacsony
A gazdaság legtöbbször a környékeden működik, nem utazik sokat az élelmiszered.
Alacsony
A termékek a környékedről érkeznek. A legtöbb bevásárló kör konkrétan megfogalmazza, hogy max. hány kilométerről érkező terméket vesz fel a kínálatba.
Ha nem teljes a termelői lista (vagy nincs is), nem tudhatod, honnan jön a termék.
Hosszú távú elköteleződés Van
Több hónapra vagy egy évre előre szerződést kötsz a gazdával, és abban az időszakban minden héten kapod a dobozt.
Nincs
Ha akarsz, minden héten rendelhetsz, de nem kötelező.
Nincs
Ha akarsz, minden héten rendelhetsz, de nem kötelező.
Értékesítés Közvetlen
Nincs közvetítő közted és a gazda között; közvetlenül a termelővel állsz kapcsolatban, hozzá fordulhatsz kérdéseiddel, panaszaiddal.
Közvetett
A bevásárló közösség egy önszerveződő forma, ahol mindenki önkéntesen, lehetőségekhez képest egyenlő arányban vesz részt a beszerzésben, elosztásban. A szervezés költségeit (pl. telefon) a közösség tagjai fedezik.
Mindig elérhető a termelők neve (mindegyiké) és legalább néhány alapinformáció róluk.
Közvetett
Egy elosztó szervezet vagy vállalkozás koordinálja a rendelést, szállítást, többnyire nem önkéntes alapon.
Ár Nem a szupermarketek áraival találkozol, hanem a termelés tényleges költségei tükröződnek az árban. Szerződéskötéskor, év elején állapodtok meg közösen az árban. Pontosan ismered a termelés költségeit. Nem a szupermarketek áraival találkozol, hanem a termelő tényleges költségei tükröződnek az árban.
Az árat a hét elején, megrendeléskor látod a megrendelő felületen v. levelezőlistán.
Az árképzésnél nem a termelés költségeinek a fedezése a cél, hanem az olcsóság. Akár szupermarket-áron is kínálnak terméket, ami rosszabb esetben akár 50%-a is lehet a reális árnak.
Szellemiség Nem csak az a cél, hogy biztonságos élelmiszert vehess, hanem, hogy egy közösség tagjaként támogasd a gazdát, a vidéki térségek fennmaradását. Viszonzásul a gazdák is melletted állnak, igyekeznek sokféle és jó minőségű termékekkel ellátni téged és a családodat. Ki tudja?

Megjegyzések