2011. június 1., szerda

Köszméte, pöszméte, egres, büszke vagy piszke?




Köszméte érkezik az Évkerék Ökotanyáról a Waldorf Iskolába
Június 6. hétfő 12:00-15:00


Akárhogy nevezzük is, nem csak egy nagyon impozáns, sokszínű, finom, hanem egy rendkívül egészséges bogyós gyümölcsről van szó. Tápanyagok, vitaminok széles skáláját és sok C vitamint is tartalmaz…és ez alatt a rövid idő alatt, amíg a szezonban elérhető, érdemes felfedező utat tehetünk  az ízek világában, ha pl:
eperköszméte lekvár (főzés előtt)
eper-köszméte lekvár (főzés előtt)

  • Friss gyümölcssalátákhoz adjuk, 
  • Rukkolás diós kecskesajtos salátánkat színesítjük vele (balzsamecetes olivás öntettel)
  • Házi tejből készült joghurtba tesszük egy kis mézzel, vagy reggeli müzlinkbe, zabpelyhünkbe keverjük
  • Chutney-t, lekvárt, öntetet készítünk belőle,
  • Hideg tejszínes gyümölcslevesünk vagy forró gyümölcsös piténk főszereplőjévé tesszük!
Mángold, sárgarépa , köszméte, friss zöld fűszerekkel párolva
Köszmétés sütemény
Köszmétés bodzavirágos vaníliás gyümölcskrém
  • ½ kg köszméte,
  •  2-3 evőkanál méz,
  • 1/liter tejszín,
  • 1 vaníliarúd,
  • 5-6 nagy bodzavirág.
A köszmétét tedd fel főni - annyi vízbe, hogy épp ellepje- egy kis mézzel. Épp csak forrald fel, hogy puha, de még roppanós legyen. Vedd le a tűzről és tedd bele a bodzavirágokat. Turmixold össze az egészet, finom péppé.
A tejszínt verd fel egy vanília kikapart belsejével. 6 pohárba tedd egymásra rétegezve a tejszínhabot és a gyümölcspépet. A tetejére tegyél néhány szem érett köszmétét.
Forrás: http://wholeliving.blog.hu/2010/05/21/koszmete_recept
Büszke lepény
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1,2 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 1 kg egres
  • 2 karika kétszersült
  • A tetejére
  • 15 dkg Rama

  • 10 dkg cukor

  • 4 tojás

  • 2 dl tejszín
  • 
csipetnyi só

Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk. Beleszórjuk a citromhéjat, a sót, a cukrot. Az élesztőt kis tálban kevés langyos tejjel, 1 teáskanál liszttel simára keverjük, és 30 percre félretesszük. A kétszersültet sodrófa segítségével összetörjük, az egres szárát lecsipkedjük, megmossuk, jól lecsurgatjuk. A sütemény tetejéhez Ramát habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, és pici sót teszünk bele. Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük. A felfuttatott élesztőt a liszt mélyedésébe öntjük, beleöntjük a tojást, hozzáadjuk a maradék lisztet, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Amíg pihentetjük, kimargarinozzuk a tepsit. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe simítjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd rászórjuk az összetört zsemlemorzsát, beborítjuk egressel, majd rákenjük a tojásos-Ramás masszát. 200º C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük
Forrás: http://www.sutigyar.hu/recept/buszke_lepeny

Hideg pöszméte leves bodzával
Leginkább hideg levesként vagy sült húsok mellé mártásként szokták elkészíteni ezt gyümölcsöt. Ez alkalommal leves lett belőle, s bár már a bodza szezonnak vége, szörp formájában még mindig mindennapjaim része ez a csodás virágnedű. Így gondoltam egyet, és a levest megfűszereztem egy kis bodza virág sziruppal is. A bogyók megtisztítása nem egy álommeló, de ebben a nyári hőségben a hideg leves mindenért kárpótol.
A gyümölcsöt cukorral és a vaníliával körülbelül 8-10 percig főzzük, hogy épp megpuhuljanak a szemek, vigyázat másodpercek alatt szétfő, ha nem ügyelünk rá.Behabarjuk tejföllel vagy tejszínnel. Ehhez a habaráshoz tettem a bodzaszirupot, és alacsony lángon forrásig főzöm.

  • 25dkg megtisztított pöszméte

  • 12-15dkg cukor ízlés szerint
  • 2 ek tejföl 2dl tejszín
  • negyed vaniliarúd kikapart magja (ha nincs egy csomag bourbon vaniliáscukor)
  • 3ek bodzaszörp
  • 1,2 liter víz
Forrás: http://amelieinthekitchen.blogspot.com/2009/07/konnyu-nyari-nyalanksagok.html

1 megjegyzés:

  1. ha már savanyú növény: rebarbarád van-e? itt most annak van szezonja, és zseheheheniális pitét csináltam a minap. Receptet ajánlom mindenki figyelmébe: http://kapanyel.blog.hu/2011/05/06/a_rebarbara

    VálaszTörlés