Köszméte érkezik az Évkerék Ökotanyáról a Waldorf Iskolába
Június 6. hétfő 12:00-15:00
Akárhogy nevezzük is, nem csak egy nagyon impozáns, sokszínű, finom, hanem egy rendkívül egészséges bogyós gyümölcsről van szó. Tápanyagok, vitaminok széles skáláját és sok C vitamint is tartalmaz…és ez alatt a rövid idő alatt, amíg a szezonban elérhető, érdemes felfedező utat tehetünk az ízek világában, ha pl:
eperköszméte lekvár (főzés előtt) |
eper-köszméte lekvár (főzés előtt) |
- Friss gyümölcssalátákhoz adjuk,
- Rukkolás diós kecskesajtos salátánkat színesítjük vele (balzsamecetes olivás öntettel)
- Házi tejből készült joghurtba tesszük egy kis mézzel, vagy reggeli müzlinkbe, zabpelyhünkbe keverjük
- Chutney-t, lekvárt, öntetet készítünk belőle,
- Hideg tejszínes gyümölcslevesünk vagy forró gyümölcsös piténk főszereplőjévé tesszük!
Mángold, sárgarépa , köszméte, friss zöld fűszerekkel párolva |
Köszmétés sütemény |
- ½ kg köszméte,
- 2-3 evőkanál méz,
- 1/liter tejszín,
- 1 vaníliarúd,
- 5-6 nagy bodzavirág.
A tejszínt verd fel egy vanília kikapart belsejével. 6 pohárba tedd egymásra rétegezve a tejszínhabot és a gyümölcspépet. A tetejére tegyél néhány szem érett köszmétét.
Forrás: http://wholeliving.blog.hu/2010/05/21/koszmete_recept
Büszke lepény
- 25 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1,2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- 1 kg egres
- 2 karika kétszersült
- A tetejére
- 15 dkg Rama
- 10 dkg cukor
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- csipetnyi só
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk. Beleszórjuk a citromhéjat, a sót, a cukrot. Az élesztőt kis tálban kevés langyos tejjel, 1 teáskanál liszttel simára keverjük, és 30 percre félretesszük. A kétszersültet sodrófa segítségével összetörjük, az egres szárát lecsipkedjük, megmossuk, jól lecsurgatjuk. A sütemény tetejéhez Ramát habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, és pici sót teszünk bele. Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük. A felfuttatott élesztőt a liszt mélyedésébe öntjük, beleöntjük a tojást, hozzáadjuk a maradék lisztet, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Amíg pihentetjük, kimargarinozzuk a tepsit. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe simítjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd rászórjuk az összetört zsemlemorzsát, beborítjuk egressel, majd rákenjük a tojásos-Ramás masszát. 200º C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjükForrás: http://www.sutigyar.hu/recept/buszke_lepeny
Hideg pöszméte leves bodzával
Leginkább hideg levesként vagy sült húsok mellé mártásként szokták elkészíteni ezt gyümölcsöt. Ez alkalommal leves lett belőle, s bár már a bodza szezonnak vége, szörp formájában még mindig mindennapjaim része ez a csodás virágnedű. Így gondoltam egyet, és a levest megfűszereztem egy kis bodza virág sziruppal is. A bogyók megtisztítása nem egy álommeló, de ebben a nyári hőségben a hideg leves mindenért kárpótol.
A gyümölcsöt cukorral és a vaníliával körülbelül 8-10 percig főzzük, hogy épp megpuhuljanak a szemek, vigyázat másodpercek alatt szétfő, ha nem ügyelünk rá.Behabarjuk tejföllel vagy tejszínnel. Ehhez a habaráshoz tettem a bodzaszirupot, és alacsony lángon forrásig főzöm.
- 25dkg megtisztított pöszméte
- 12-15dkg cukor ízlés szerint
- 2 ek tejföl 2dl tejszín
- negyed vaniliarúd kikapart magja (ha nincs egy csomag bourbon vaniliáscukor)
- 3ek bodzaszörp
- 1,2 liter víz
ha már savanyú növény: rebarbarád van-e? itt most annak van szezonja, és zseheheheniális pitét csináltam a minap. Receptet ajánlom mindenki figyelmébe: http://kapanyel.blog.hu/2011/05/06/a_rebarbara
VálaszTörlés