Mángold

 Terem Terem Terem!  Szóval elkészítjük!

Idén először vetettem  szivárványos mángoldot és már (bevallom) hetek óta izgatottan vártam a látványt ami a kertben és a tányéron elém tárul majd. Egy hadosztálynyi levéltetű majdnem derékba törte ínyenc terveimet, de néhány ökológiai növényvédelmi praktikának hála (csalánlé és olajjal való permetezés) kinőtték magukat a szivárványaim... és most itt a kincs!   

Ez a számomra oly igen kedves növény, számtalan módon elkészíthető! Töltve, párolva, rakottként, levesbe főzve, salátának,  főzeléknek, tésztához, rizshez..mmm és receptek hada áll rendelkezésre az interneten! Érdemes külföldi oldalakon is böngészni utána, ugyanis sokkal szélesebb körben ismert és használt zöldségről van itt szó, mintsem azt itthon gondolnánk! (Swiss chard a böcsületes angol neve:)

Hagy osszam meg az én kedvenc receptemet veletek :

Mángoldos zöldség tekercs

0,5 kg mángold (szárastól, levelestől:)
2 szál sárgarépa
1 tojás (a töltelékhez)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 marék kapor
1 ek olaj, só, bors
1 csomag levelestészta (aki tud levelestésztát készíteni az előnyben:) nekem ez még a megtanulandók listáján)
1 tojás sárgája (a tészta megkenéséhez)

Elkészítése:

Forró olajon a hagymát , karikára vágott sárgarépát egy serpenyőben megfuttatom, majd dobom is rá a csíkokra vágott mángold leveleket és szárakat. Kicsit összeesik, de nem párolom teljesen pépessé, mert akkor oda a szín a forma és az ííííz! Felaprítom a fokhagymát, kaprot és az utolsó fordulónál belekeverem a sistergő zöld és narancs színű tengerembe. Só , bors, 1 elkavart tojás és kész is a töltelék. Néha egy egy főtt tört krumpli is kerül bele, vagy zellerszár , fantázia kérdése. A levelestésztát (szégyenszemre) kicsomagolom, kinyújtom (vagy csak kicsavarom a sütőpapírra....van ami már elő van készítve bótilag) és a hosszabbik oldala mentén halmozom a tölteléket. a sütőpapír segítségével ráhajtom a tésztát. Ha túllóg a tészta az oldalán, a végétől kezdve csavaró mozdulatokkal vissza-vissza hajtom a kilógó szélet, rá nyomkodom és egy csinos kis tekert oldalmintát kapok. végeket is visszatömködm, tojássárgájával megkenem és irány a sütőbe 30 percre. Az aranysárga, ropogós tésztájú gőzölgő kész mángold tekercset "srégen" szeletljük és egy nagy tál vinaigrette-s salátát keverünk hozzá ! A salátára diót vagy pirított szezámmagot szórok.

Jóétvágyat!

Megjegyzések

  1. Ha minden kívánságom ilyen gyorsan teljesülne...
    kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. De csodás!! :))
    Hol lehet ilyen maghoz hozzájutni?
    /ha nem titok/

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Honnan szerezted a magot? Én már egy éve vadászom, de csak a síma, zöld szárút tudtam beszerezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://secure.reinsaat.at/cgi-bin/katalog.cgi?lang=eng Reinsaat :)

      Törlés

Megjegyzés küldése