Tündérkert - a Helyi termelői piac!

A termelői piacok külföldön nagy népszerűségnek örvendenek. Egyrészt ott megkaphatsz mindent amit a nagymamád kamrájában szerettél vagy szerettél volna látni gyermekkorodban (házi lekvárok, befőttek, füstölt ez meg az, házi túró, házi sajt, méz) másrészt olyan minőségű, frissességű zöldségeket, gyümölcsöket kaphatsz melyekről a nagy áruház láncok szomorú,  sápadt árufeltöltői még nem is álmodhatnak. Amíg a "PIAC érzés"-re rá nem találtam, addig zavartan kóvályogtam a multik neon fényben, morzsolgatva a szavakat: "...mit is akartam venni? ööö...csak legyünk túl rajta..lennék már otthon...hogy döntsek jól???"  
Azt hiszem egy szombat délelőtt , egy virágokkal borított mesés kert szomszédságában beszélgetni olyan termelőkkel, akiknek szívük lelkük, két kezük munkája van a pultokon , kis fonott kosarakban nagy gonddal előkészítve és felkínálva...az messze túlszárnyal a multikban tett zombi járáson. Hihetetlen, de Itt mindenki személyes felelősséget vállal a termékéért, s mikor végigsétálok a gazdák között, úgy érzem a  portékák dicsérete, az elismerés, elhagyhatatlan fizetség a csodás látványért cserébe! Ha veszek valamit, nem bosszankodom a z újabb kiadás miatt, hanem örülök ha tudom, jó helyre kerül a pénzem...a hosszú hosszú órákon át készített csiga tésztákért, a kemencében sült omlós vajas kiflikért, a szépséges kézműves termékekért! Sokszor eszembe jutott...nyitok egyszer egy ilyen piacot! De rájöttem, mindent nem akarhatok egyszerre, elég nagy falat lesz nekem az önellátás,  tanyai élet, biozöldség termesztés és a közösségi doboz rendszer működtetése... és akkor megnyílt a Kisteleki Tündérkert!!!! 
Egy kis termelői piac, amelynek különleges miliője és a piac gazdasszonyának lelkesedése rögvest magával ragadja az embert :)  A piactér melletti kertben, egy kis tavacska vár "merengő paddal", egy rusztikus terasz kemencével, üstházzal és egy pár mesés apró zegzug, virágcseréppel, régiséggel tömve...itt aztán elbóklászik az ember egy pár órát! 
A tudatos vásárlás bűntudat nélküli élménye ;) és a vizuális gyönyör mellett a közösségi és gasztronómiai események is csábítóvá teszik ezt a kis piacot számomra. Legközelebb például szeptember 24-én TÖKVÁSÁR ÉS KALÁCSSÜTŐ VERSENY lesz. Ha erre jársz nézz be szombat délelőtt Kistelekre, a Tóalj utca 114-116. szám alá! Termelőket, új árusokat is nagyon várnak ám!!!


Megjegyzések

  1. Hát igen, ez az. Így kellene, így lehet csak igazán ÉLNI...:)Én legalábbis csakis ÍGY akarok.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése