Ketrecben? Tyúkot ?

Nemrég olvastuk egy újságban, hogy új ketreceket kell vásárolniuk a nagyüzemi baromfitartóknak egy állatvédelmi szabályozás miatt, ezért emelkedik a tojás ára...a legtöbb ember ilyenkor felhorkan, hogy húúú hát mi az hogy 50 Ft lesz egy db tojás?!!... Igazából szomorú hírünk van...ahhoz hogy egy tojás létrejöjjön ... ilyen költségekkel és árakkal kell számolni a valóságban! A ketreces tartásból származó tojások azáltal  lehettek eddig ennyire valótlanul olcsóak, hogy az állatokat kegyetlenül összezsúfolva és egészségtelen körülmények közt tartották a hatékonyság és a tömegtermelés érdekében. Persze ez az új ketrecekkel sem fog megszűnni, csak egy kicsit átalakul... ez az új ketrec nem teszi elfogadhatóvá számomra sem ember- sem állatjóléti szempontból ezt a tartásmódot. Valóság alatt egy olyan állattartást értek, ahol ökológiai módszerekkel megtermelt (tiszta, vegyszermentes) természetes takarmánnyal etetik a baromfit, és az állatfajnak leginkább megfelelő életteret biztosítják ahol kedvére gyűjtögethet, kapirgálhat...a SZABADBAN!!!

Egyszóval ilyen áron, akár egészséges biotojáshoz is hozzájuthatnának az emberek, nem? Igazából amíg nem volt tyúkunk én akkor is inkább kevesebbet de valódi tojást vásároltam, mert az íze és a beltartalmi értékei többszörösen visszahozzák egy jó tojás árát! ...Ez az igazság!!
Ezek után felmerül a kérdés, melyik gazdálkodási módszert támogatják majd a fogyasztók, hiszen már semmi nem szól a ketreces tojások vásárlása mellett!

Olyan baromfikat szeretnénk mi is tartani, amelyek bírják az extenzív...vagy mondhatnám természetes és normális tartási körülményeket, ezért választottunk néhány őshonos baromfi fajtánk közül (magyar sárga, kendermagos, fogolyszínű, kopasznyakú)  melyek erre a célra kiválóak.


Legjobban  a gyöngyi  vált be, más néven gyöngytyúk,guinea fowl, Numida meleagris domesticus vagyis a GYÖNGYÖS! Miért is? Nézzük mit ír a wikipédia a mi kis pettyes barátainkról és mit tapasztaltunk mi:

"Hangja kellemetlenül hangos, rikácsoló, nem "szomszédbarát". 
Ha az ember tanyán él, ez nem probléma. Nekünk nem zavaró...már már a tájhoz tartozik a gyöngyicsapat hangos sertepertélése.Nézzétek hogy bandáznak:


"Veszekedős, tartásához nagy térre van szükség."
Ezzel egyetértek. Nem csak szimplán odacsíp a többi tyúknak, hanem hosszan megy vele és még jó ideig tépi is a másik tollát! Igazi gengszter!!! Kell a nagy élettér hogy nyugis legyen a majorság (Erdélyben így hívják a baromfiudvart ) :)

"Jól repül. Ha a gazda nem vigyáz, hajlamos arra, hogy éjszakára az ólon kívül gallyazzon fel. "
Igen igen...például a tyúkól és a kukorica góré tetején. Nagyon jól manővereznek ha a kerítésen kirepülés a cél...az agytérfogatukról nem ír a wikipédia ezért annyit hozzáfűznék, hogy a döbbenet ül ki minden egyes alkalommal az arcunkra, mikor a gyöngyik a kerítés tövén fel alá rohangálnak és képtelenek visszajönni az udvarra...úgy hogy pár perce még könnyedén röppentek kifelé...ezt a drámát naponta tízszer játsszák el...no komment...

"Viszont nagyon edzett, kitűnő élelemkereső és rovarirtó. Mindezen tulajdonságai a természetes baromfitartás elsőrendű alanyává teszik."
Tényleg szuperül kapirgálnak! Reméljük csípni fogják a burgonya bogarainkat is :)
Jövőre úgy tervezzük, hogy a gyöngyiknek bejárása lesz a  burgonyaföldre, mivel a pletykák szerint összegyűjtik a Colorado bogarakat....meglátjuk.

Amiről nem szól a wikifáma, de minden vidéki nagymamával rendelkező tudja, hogy a gyöngyös levesénél nincsen finomabb!
Ha kedvet kaptál a gyöngyi tartásához, kérj pár csibét egy rendes vidéki háztól, netán keress fel egy nagyobb vásárt ahol lehet baromfit is kapni (pl: a Kisteleki vásár minden hónap első vasárnapján), netán kérdezősködj a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézetben (KÁTKI), ahol őshonos fajták fenntartásával is foglalkoznak.


Megjegyzések