Külföldi közösségi gazdálkodók bemutatkozása SZEGEDEN!

A Tudatos Vásárlók Egyesületének szervezésében Szegedre is ellátogat néhány olyan külföldi termelő, akik hosszú évek óta működtetik közösségi gazdaságukat,  sikerrel! Ők azok akik minket is egy AMAP zöldségdoboz rendszer megszervezésére inspiráltak, ezért nagy örömmel várjuk az érkezésüket:)

Barátunk a termelő:A közösség által támogatott mezőgazdaság

2012. február 5. (vasárnap), 15.00-17.00
Waldorf Általános Iskola és Gimnázium (6725. Szeged, Kolozsvári tér 1-2.)

Egy doboznyi friss és jó minőségű zöldség minden héten.  Európában gomba módra szaporodnak azok a kis közösségek, amelynek tagjai szövetkeznek a helyi gazdálkodókkal, hogy biztos forrásból származó élelmiszerhez juthassanak.  Cserébe vállalják, hogy megélhetést biztosítanak az értük dolgozó termelőnek.     

Februárban a Tudatos Vásárlók Egyesülete olyan termelőket és fogyasztókat lát vendégül Franciaországból, Angliából és Németországból, akik szívesen elmesélik nekünk, miként működnek náluk ezek a gazdaságok.

A beszélgetésen választ keresünk arra, hogy mi a titka a közösségi kezdeményezések sikerének, hogyan működnek ezek különböző országokban, és van-e esély arra, hogy a termelőket és fogyasztókat összekapcsoló érdekszövetségek nálunk is elterjednek.

Vendégeink lesznek:

-    Jade Bashford, valamint Ann és Norman Stainer, az angol Soil Association közösség által támogatott mezőgazdaság programjához csatlakozó gazdaságok képviselői.
Jade a mintegy 200 fogyasztó közösségi tulajdonában lévő Stroud gazdaságból (Gloucestershire) érkezik, a Stainer házaspár pedig a gyümölcstermesztéssel foglalkozó Dragon Orchard (Ledbury) termelői.

-    Jan Hendrik Cropp és Fabian Kern, a közösség által támogatott mezőgazdálkodás elkötelezett képviselői Németországból. 
Jan Hendrik Cropp gazdálkodó, erős ideológiai meggyőződéséből kiindulva nagyjából 60 családnak termel zöldséget a németországi Witzenhausen környékén. Fabian Kern a 250 fogyasztóval működő freiburgi GartenCoop alapító tagja, aktivista.

A beszélgetésen bemutatkoznak az Évkerék Ökotanya (http://evkerek.blogspot.com/) gazdálkodói, Kiss László és Kiss-Kovács Orsolya is, akik Szegeden vágtak bele a dobozrendszer működtetésébe.  A fiatal pár zöldséggel, gyümölccsel és tojással látja el a helyi családokat. Tavaly már 16 család csatlakozott hozzájuk és száznál is több érdeklődő kereste meg őket. A céljuk az, hogy egy 40 családot számláló kisközösség szerveződjön a tanya köré. 

Az eseményen tolmácsolást biztosítunk.

Információ: Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete, (0630) 852-5214, zsofi@tve.hu

Megjegyzések