Vigyázat Ehető ! A Szegedi filmhét programja



Filmhetet szervezünk:) Várunk mindenkit szeretettel!

VIGYÁZAT EHETŐ!

 KÖZÖSSÉGI FILMHÉT A SZEGEDI WALDORF ISKOLÁBAN
Szeged 2012. december 2.- 6.
Helyszín: Szabad Waldorf IskolaKolozsvári Tér 1.-2.
A Védegylet és a Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület közös filmvetítése
december 2. Vasárnap
15:00 MEGNYITÓ és FILMVETÍTÉS
Kiss-Kovács Orsolya - VacKörTE Egyesület, Évkerék Ökotanya
Dr Kiss László -- VacKörTE Egyesület, Évkerék Ökotanya

HOZZÁVALÓK (Ingredients) Színes, feliratos, amerikai dokumentumfilm
Inspiráló történetek séfekről, gazdákról és lelkes fogyasztókról, akik a helyi élelmiszer-rendszer átalakításához fogtak. Terítéken a termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdaság és úttörő éttermek.

16:30  BESZÉLGETÉS ÉS ÉTELKÓSTOLÓ
 Bemutatkozik "a Kert konyhája!”  Beszélgetés egy tavasszal induló "Farm to Table" étterem megálmodóival, Kókay Péterrel és László Zoltánnal.
Ételkóstoló: Az étterem szakácsa, az Évkerék Ökotanya biozöldségeiből készít friss szezonális ínyenc falatokat!

december 3. Hétfő
18:00 FILMVETÍTÉS
1 számú mítosz: Ipari mezőgazdaság nélkül éhezni fog a világ Színes, feliratos, amerikai ismeretterjesztő animáció.  Ha legközelebb egy fagyasztott pizzát vagy mérgező permetezőszert gyártó cég meg akar győzni arról, hogy nincs más út csak az ipari mezőgazdaság, hogy a világ növekvő népességét jól lakassuk, szóljatok nekik, hogy sántít a történet. Bizonyítani tudjuk: ha fenntartható módon termelünk, mindenkinek jut egészséges élelmiszer – és mi mind tehetünk ezért.

ERŐSÖDŐ KÉTSÉGEK (Growing Doubt)
A dokumentumfilmjében a Greenpeace arról tudósít, hogy a gyomirtószer-ellenálló génmódosított növények termesztése Argentínában és az Egyesült Államokban miként hatott a gazdaságra, a környezetre és a helyi közösségekre.

Tájfajták bevetésre várva Színes, magyar kisdokumentumfilm.
Hogyan uralták le a vetőmagcégek a piacot szerte a világon és részben már Magyarországon is? Mit kell tudni a tájfajtákról? Miért nem lehet kapni már fehér dinnyét és egyre ritkább a jonatán alma? A Védegylet és a Zöld Pók filmje a vetőmag-bizniszről és a mezőgazdasági sokféleségről.

Ellenálló vetőmagok (Semi Resistenti) Színes, feliratos olasz dokumentumfilm. A vetőmag az élelemhez való jog és az élelmiszer-önrendelkezés egyik alapja.  Éppen ezért világszerte egyre több gazdálkodó tartja fontosnak, hogy az ipari vetőmagokról átálljon a helyi természeti adottságokhoz alkalmazkodó és a környezetkímélő gazdálkodási módszereknek megfelelő vetőmagokra.
Szegedi magbörze Színes, magyar kisdokumentumfilm, 7 perc, 2011 
december 4. kedd
18:00  FILMVETÍTÉS
VIGYÁZAT EHETŐ! - a francia bioforradalom Színes, feliratos, francia dokumentumfilm.

A Cévennes hegység lábánál található kis falu polgármestere úgy döntött, hogy kezébe veszi a dolgokat és az iskolai étkezdét biokantinná alakítja. Az itt lakók másokhoz hasonlóan aggodalommal szemlélik a környezetszennyeződés és az élelmiszeripar káros hatásait. Egy olyan harc veszi most kezdetét, amely szeretné megállítani a szinte már visszafordíthatatlanná váló folyamatot. Hogy a gyerekeink ne vádolhassanak tétlenséggel bennünket.
december 6. csütörtök
18:00  FILMVETÍTÉS
Virul a gerillakertészet a nyolcban – a Grund-kert Az Index kisdokumentum filmje.
A környéken lakók és dolgozók művelik saját kertrészüket a foghíjtelken kialakított Grundkertben. Ruccola, zöldbab, paradicsom és napraforgó a panelházak tövében.

Közösségi kertek Budapest szívében KÉK - Leonardo Ker, Lecsós és Mobil Kert
A KÉK -- Kortárs Építészeti Központ 2010 óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő közösségi és az egyre népszerűbb városi kertészkedés magyarországi meghonosításával.  A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.  A KÉK célja, hogy mintakertek kialakításával, és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés elterjedését és önszerveződő mozgalommá fejlődését.

Prinzessinengarten  Színes, feliratos, angol dokumentumfilm.
Városi kertészet: Eltöltöttünk egy napot egy Berlin szívében található farmon, hogy megnézzük, hogy terjed a városi kertészkedés Németországban

Betakarítás Kispest első közösségi kertjében A Centrum TV beszámolója
A JÖVŐ FARMJA (Rebecca’s Wild Farm)Színes, feliratos, angol dokumentumfilm.
A BBC filmje azt a kérdést járja körül, hogy milyen hatással van a klímaváltozás és az energiaválság a mezőgazdaságra. Tim és Rebecca úgy döntöttek, hogy abbahagyják a természetfilmek forgatását, és helyette átveszik Rebeccáék családi farmjának a kezelését. Előtte még elkészítették az utolsó filmjüket a közelgő energiaválság hatásáról a mezőgazdaságra, és néhány lehetséges válaszról.
december 7. péntek
18:00  FILMVETÍTÉS
Termelői Piac a Szimpla Kertben Színes, magyar kisdokumentumfilm.Falu a nagyvárosban, őstermelők a belvárosban.
A legkisebb piac is számít  Színes, magyar kisdokumentumfilm.
 Európában illegális piacok nyílnak, mert a jó minõségû, termelõi élelmiszer nem kapható az áruházakban. A kistermelõk a hipermarketekbe nem tudnak bejutni az árujukkal, így ha nem akarnak tönkremenni, más megoldást kell találniuk. Videó a Káptalantóti és a Hunyadi téri (Budapest) piacról, és arról, hogy mi hajtja a piacokért küzdõ aktivistákat és gazdákat.

Ajándék gazdaság a Háromkaptár Biokertben és másutt Színes, magyar kisdokumentumfilm.
A jövő már a spájzban van: sorra alakulnak Európában, így itthon is közösség által fenntartott gazdaságok. A filmben bemutatott hazai  és európai példák azt mutatják, hogy itt nemcsak az mezőgazdaság új verziójáról van szó, hanem ezekben a közösségekben a munka, a kereskedelem, az egymáshoz való viszonyunk, sőt, a közösségről alkotott fogalmaink új formáit is keresik. És meg is találják.

És a te szatyrodban mi van? Színes, magyar kisdokumentumfilm.
Betekintés a budapesti Szatyor bevásárló közösség mindennapjaiba: látogatás a Szatyor termelőihez  és dobozátvétel, pillanatképek az új boltról és a közösségi térről, önkéntesek, munkatársak és vásárlók gondolatai egy csokorban.

19:00 BESZÉLGETÉS
Beszélgetés a Szegedi AMAP Közösségi Bio zöldségdoboz rendszer működéséről az Évkerék Ökotanya gazdálkodóival.
Az AMAP (francia mozaik szó, jelentése: Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért) rendszer azon közösségi elven, elképzelésen alapszik, amely a fogyasztókat és a kistermelőket közvetlenül összekapcsolja, ezáltal lecsökkenti a közvetítési költséget, elérhető áron biztosít friss- és szezonális változatosságot kínáló-, egészséges- bio terményeket; mindemellett tisztességes megélhetést biztosít a természetszerű mezőgazdálkodást folytató családi termelők számára! 


Megjegyzések