IV. SZEGEDI MAGBÖRZE


 

2014. március 1. szombat

Szegedi Szabad Waldorf Iskola

Kolozsvári tér 1.-2.

9:00   REGISZTRÁCIÓ

9:30   MEGNYITÓ

9:30 - 13:30  MAG CSERE-BERE

14:00-17:00 ELŐADÁSOK 

 (az előadásokról részletesen lent olvashatsz)

Délelőtt egészséges finomságokkal és játszóházzal vár a Waldorf iskola!
A magokkal érkezők és 14 év alatti gyermekek díjmentesen részt vehetnek a magcserén!

A mag nélkül érkezők 500 Ft hozzájárulás esetén vehetnek részt a börzén, melyhez „5 db lepecsételt üres magos tasakot” kapnak. Ezekbe a lepecsételt tasakokba a börzéről 5 adag magot kérhetnek bármelyik asztaltól!

Ha sok mindennel érkezel, kérj asztalt a szervezőktől!

Magtasak készítés és feliratozás!


Ahhoz hogy cserélni tudj a börzén, oszd szét, csomagold, lásd el a szükséges feliratokkal a magjaidat! Ha otthon nem készítetted elő, akkor a regisztráció melletti asztalokon ezt kényelmesen megteheted.
1.     CSOMAGOLJ! – Ha szeretnénk, hogy épségben hazaérjenek a magos tasakok, a pontos csomagolással megelőzhetjük a zsebek alján landoló magkupacokat! Csomagolj még otthon, vagy a regisztráció melletti asztalokon!
2.     ADAGOLJ! – A cserék célja hogy otthon felszaporítható mennyiségeket adjunk és kapjunk, ezért egy tasakba min 6db mag kerüljön ha „Nagy” növényé (pl: sütőtök, paradicsom, paprika, okra, padlizsán, gumó, hagyma stb.), és min 20 db mag (egy csipetJ ) ha „kis” növényé (pl: saláta, káposztaféle, cékla, retek, répa, virág, gabona stb.)
3.     FELIRATOZZ! – Lásd el a következő feliratokkal a magtasakokat, hogy tudja mindenki, mit kap a másiktól:
1.      Neved, településed
2.      A növény és a fajta magyar neve: pl: Zöld zebra, paradicsom
3.      Egy éves, két éves vagy évelő növény?
4.      A mag eredete: saját magfogás / génbankból kapott
5.      Gyűjtésének éve: 2011
6.       latin név (a termesztés miatt fontos lehet!) , ökológiai vagy konvencionális termesztésből származik, esetleg tájfajta, elérhetőséged (email cím, tel szám)

ELŐADÁSOK 14:00-17:00

1. Közösség által támogatott diverzitás
 Beszélgetés az Évkerék Ökotanya és a Pipacs tanya zöldségközösségéről
 
„Az Évkerék Ökotanya zöldségközössége, egy kis családi ökogazdaság (ahol 150 zöldségfajtát találsz a kertben) és 60 elhivatott család együttműködésén alapszik. A közösség tagjai egész évben támogatják a munkánkat, cserébe hetente részesülnek a gazdaságunk változatos, szezonális, bioterményeiből egy zöldségdoboz formájában. Hogyan hat ez a diverzitás, sokszínűség egy kertész mindennapi életére és hogyan befolyásolja a zöldségeket fogyasztó családok konyháját? Az előadásunkon erről a sokoldalú együttműködésről, a közösségünk életéről és színes kertünkről mutatunk be életképeket.- Kiss László, Évkerék Ökotanya
„A Pipacs Tanya Zöldségközösség egy "fiatal", reményeink szerint egyre bővülő közösség. Családi gazdaságunk célja, hogy az általunk megtermelt bio zöldségek minél frissebben, minél rövidebb úton kerüljenek a végső felhasználókhoz. Erre remek kezdeményezés a zöldségközösség! Ahol nem csak egy egyszerű adás-vételi kapcsolat alakul ki, de közösség is kovácsolódik. A mi tagjaink kb. 60 féle zöldséggel találkozhatnak egy szezonban a hétről-hétre átvett dobozaikban. Mindig az adott évszaknak megfelelően! Az idei évre van még szabad kapacitásunk! Ha szeretnél minket jobban megismerni itt a helyed!”- Arnoldné Óré Zsuzsanna (Pipacs Tanya)
 
2. Volt-e aranykora a dél-alföldi népi gyümölcstermesztésnek?  Horváth Dénes

„Erdők, erdőkertek, gyümölcserdők. Milyen hely lehetett Körtvélyes Hódmezővásárhely határában? Írott források, szóbeli hagyományok és szórványgyümölcsösök vizsgálata a Dél- Tisza-völgy néhány településén.”

3. Régi gabonafajták egy francia gazdapék műhelyében
Fülöp Ádám
Egy látszólag nagyon messzi példán keresztül (az alma géncentruma Kazahsztánban) megkíséreljük megérteni a genetikai változatosság és a "természetes szelekció" együttes hatását egy természetes ökoszisztéma evolúciójának tükrében - lehet ezt mintául venni egy gabonatábla esetében? Gabona-erdőről hallottál már?
És ha mindehhez hozzáadunk egy modern köves malmot, amivel élő lisztet lehet őrölni? Méghozzá olyat, aminek a kovászos kenyeréből gluténérzékenyek is ehetnek?”

4. Legyen egy ágyásod! mozgalom bemutatása
Petró Tibor
 
"- Ahhoz, hogy az ember meg is tudjon élni, egy veteményes kertet kell létesítenie. Ám a kerti munka jól megizzaszt.
- Hidd el Vlagyimir, hogy a kertet úgy is meg lehet tervezni, hogy túlságosan ne kössön le téged."  - részlet Vlagyimir Megre: A teremtés című könyvéből

Egy út amelyen mindannyiunknak el kell indulnia... Legyen egy ágyásod!

17:00  Kötetlen beszélgetés
Házigazda a SZÖSZ (Szeri Ökotanyák Szövetsége)
Tájfajtákról, magmegőrzésről, a magbörze jövőjéről és a mezőgazdasági sokféleséget támogató egyéb civil kezdeményezésekről. Ha szeretnéd bemutatni 5 percben közösséged, egyesületed, gazdaságod tevékenységét, jelentkezz előzetesen e-mailenben: torokrisztina@gmail.com rövid leírással, elérhetőséggel!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület

Megjegyzések

  1. Sziasztok! Írtam rólatok itt.
    http://www.otthonvideken.blogspot.hu/2014/02/torj-ki-csendbol.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése