Szülinap és Márton nap

Márton nap alkalmával a közösség idén is ünnepi asztalt terített, hogy köszönetet mondjon  a Waldorf iskolának. Bizony bizony ez már a 4. év hogy minden csütörtökön ott lábatlankodunk és egyfolytában zöldségeket beszélünk!

 Színes őszi levelek, rebegő mécsesek, hatalmas tobozok díszítették az asztalt melyen sütőtökös sütemények, pogácsák, kenyérlángosok, üstben főtt szilvalekvárok, szegfűszeges fonottkalács, termelői bio almalé , Magyar bio citrom,  mézes homoktövislé, aszalt paradicsomos tönköly cipó, kacsamáj pástétom és lilahagyma lekvár, muffinok, alma torta és még sok sok finomság sorakozott ! 

Hogy pontosan mik, azt a napról napra frissülő évkerék receptblogon megtudhatjátok :)

http://evkerekreceptek.blogspot.hu/



A kertben is igazi őszi hangulat uralkodik (bár az időjárás szokatlanul enyhe), a gyümölcsösben már lehullottak a falevelek, bezzeg a kelbimbó most kezd csak igazán felbátorodni :) Egy kis kísérletezés képpen kipróbáltuk a kelbimbó legfelső hajtásait párolva és döbbenetes felfedezésre jutottunk! Isteni finom édes, akár csak a bimbók, viszont nem kell bajlódni a pucolgatással  :D 

Rögtön készítettem is egy nagy tepsi burgonyás rakott párolt kel levelet, amit sütés előtt nyakon öntöttem tejfölös tojással és jól megborsoztam! Semmi egyéb frikk frakk fűszer, itt a bors a tuti!


 Hamarosan szüretelni kezdjük a fodros keleket is, idén gyönyörű lila változatot is vetettünk!


A spenót zöldje és az őszi vetésű cékla lilás levele nagyon jól mutat együtt a placcon ... és a tányéron is!!!




 Vegyes sikert aratott a közösségben az endívia saláta, azonban mi töretlenül ropogtatjuk ágas bogas, rénszarvas agancsra emlékeztető enyhén kesernyés leveleit! Szerintem ha picit ázik vízben és jó kis öntetet kap nagyon ízletes, jó szerkezetű saláta.


Íme a bizonyíték! 

Endívia saláta almával, mozzarella golyókkal és tonhallal. petrezselyemmel. Öntetnek egy kis oliva olajat és egy kis Isteni mézecetet használtam, amit egy nagyon kedves Portugáliába "szakadt" zöldség közösség tagunk hozott nekünk (Évi!!!! Örök hála ezért a csemegéért, ja és a fügeecet is csúcs volt!).


Kukucskáljunk bele egy őszi dobozunkba!

Néhány Muscat de provence sütőtökünk hatalmasra nőtt így azokat muszáj volt felszeletelni...egy pár azért az itthoni sütőbe is maradt...hát ha ettetek már lédús, puha, mézédes, könnyű , szálas húsú sütőtököt....a kicsi fiam (1 éves) úgy szürcsölte mint az anyatejet!!!! 

Persze a Hokkaido tök sűrű gesztenyés krémes állagát is szeretjük, de ez most kedves változatosság volt (pláne a hozzátáplálás eme tanácstalan és néha elkeserítően sikertelen időszakában, mikor még alig van egy két "sikeres" evésünk )


Ha már a hozzátáplálást említettem, az első szülinapi torta is  igen kérdéses volt ,ugyanis még glutén és tejérzékenység gyanúval küszködünk, így nem mertem kockáztatni.

Úgy kellett megkreálnom hogy a családom se vágja hozzám , a gyerkőc is megegye, és a diétát se törjük meg . Summa summarum, két torta lett a vége :)


Házi főzésű vaníliás tejkrémmel töltött piskóta, ribizlivel , physalissal, citromfűvel díszítve. 
Az biztos hogy bolti vanília pudingot (mű ízű, torok kaparós izé) az életben nem veszek többet , mert ez a házi krém valódi vaníliával egyszerűen fergeteges lett!


És íme a picuri "tortája" :)

Rizstejből, tojássárgájából, reszelt almából és gluténmentes lisztkeverékből sült mini palacsinták rétegezve. Közte pedig rizstejből, vaníliából, rizsliszttel sűrített krém. És az elmaradhatatlan ribizli szemek , amiket még nyár elején tettem el hogy az első szülinapi tortát ékesíthessék.

Ezt a sok sütés főzést, ünneplést ki kell pihenni, mert mindjárt itt a karácsony!!!



Megjegyzések