2011. május 27., péntek

Mit kezdjünk a korianderrel?


Egy kis segítség a koriander zöld felhasználásához! íme néhány recept ami feltárja ennek a csokornyi csudabogárszagú zöldfűszernek a rejtett értékeit!
Koriander zölden, magként és őrölve

Koriander
A Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. Neve a görög „koris” (poloska) szóból ered, ugyanis a korianderlevélnek poloskára emlékeztető aromája, szaga van sokak szerint. A növény mindhárom része (gyökere, leve és magja) használatos fűszerként. A dél-amerikai, mexikói, ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai konyha használja előszeretettel. Az egyiptomiak a koriandert fűszerként, parfümként, és az emésztés segítőjeként használták. A piramisokban is megtalálták a növény magjait. A zsidók az egyiptomiaktól vették át használatát. A Biblia szerint a mennyekből származó manna íze a korianderére hasonlít.

~Pácok~~Öntetek~~Halak~~Keleti ételek~

Marokkói töltött padlizsán korianderes öntettel

Hozzávalók:

Marokkói töltött padlizsán
• 2 közepes
• 2 ek olívaolaj
• 1/2 citrom leve
• 100 g
• 150 ml zöldségalaplé
• 50 g mazsola /
• 4 aszalt paradicsom
• 3 szál újhagyma
• 25 g fenyőmag
• őrölt fahéj, só, őrölt bors


A korianderes öntethez:
• 8 ek (vagy 4 ek joghurt + 4 ek tejföl)
• 4 tk citromlé
• 2 gerezd fokhagyma
• egy darabka gyömbér (lehet őrölt is)
• fél csokor






Elkészítés:

  1. A padlizsánokat hosszában szárastul félbevágjuk, éles késsel mélyen bevagdossuk, hogy "rácsos" legyen, majd fél órára besózzuk.
  2. Mikor keserű levét kidobja, lemossuk a zöldségeket. Az olívaolajat és a citromlevet (4 tk kivételével) összekeverjük, megkenjük vele a padlizsánok belső felét, s megszórjuk frissen őrölt borssal.
  3. Belső felükkel felfelé tepsire fektetjük, és 25-30 perc alatt megsütjük őket, míg a padlizsán húsa megpuhul.
  4. Közben a kuszkuszt megfőzzük az alaplében, az aszalt paradicsomot és barackot apróra vágjuk (ha mazsolát használunk, azt nem kell), az újhagymákat felkarikázzuk, a fenyőmagot pedig szárazon, serpenyőben megpirítjuk.
  5. A padlizsán puha belsejét kivájjuk, apróra vágjuk, és minden egyébbel együtt a kuszkuszhoz keverjük. A keveréket sóval és fahéjjal ízesítjük.
  6. További 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, és átsütjük a tölteléket is.
  7. Ezalatt elkészítjük az öntetet. A koriandert apróra vágjuk, és a citromlével, reszelt (vagy őrölt) gyömbérrel és nyomott fokhagymával együtt a joghurtba keverjük.
  8. A töltött padlizsánt az öntettel tálaljuk.
Forrás: http://www.nosalty.hu/marokkoi_toltott_padlizsan_korianderes_ontettel_recept_17923


 
Fogas korianderrel és petrezselyemmel

4 főre
Hozzávalók:
Korianderes fogas
•  (750 g)
• 1 csokor friss
• 1 csokor petrezselyem
• 5 ek olívaolaj
• 4 gerezd fokhagyma
• só
• bors

Elkészítés 

  1. A fogast megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk, megmossuk.
  2. Az olajat összekeverjük a sóval, borssal, és az apróra vágott petrezselyemmel, korianderrel.
  3. Az olajos, fűszeres páccal megkenjük a hal mindkét oldalát, majd egy órára hűtőbe tesszük.
  4. A sütőt legmagasabb fokozatra előmelegítjük (250-280°C, alsó-felső sütés). A bepácolt halat tepsibe tesszük, a felaprított fokhagymát a tetejére szórjuk, és a hal vastagságától függően 15-20 perc alatt megsütjük. A halat addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni (ne forgassuk, nehogy eltörjön!)
Forrás: http://www.nosalty.hu/fogas_korianderrel_es_petrezselyemmel_recept_2472

Joghurt-koriander pác recept

Koriander joghurtban is
  •  1 pohár natúr joghurt
  •  2 gerezd fokhagyma
  •  1 ek. olaj
  •  2 kk. só
  •  2 kk. koriander
Forrás: http://www.izletes.hu/martas/pac/2552




Avokádó-krémleves korianderrel
Hozzávalók:

Avocadoval is jó párosítás a koriander
  • 2 db érett avocado
  • 1 db lime (vagy fél )
  • 8 dl zöldséglé
  • 1 db sárgahúsú paprika
  • 2 gerezd
  • 1 kisebb fej fehér hagyma
  •  friss koriander levél
  • 2 dl natúr szójajoghurt




Elkészítés:
Leturmixoljuk az avokádót a joghurttal, a hagymával, a fokhagymával, az összetört korianderrel és a sóval. Felöntjük a zöldséglével, majd ízesítjük citrommal. Hidegen tálaljuk. Tálaláskor zöld korianderrel lehet díszíteni.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/avokado-kremleves-korianderrel.recept

 ______________________________________________________________________
Ráadás….
(Ha még nem késtünk el vele )
Mézes bodzaszörp
2,5 dl szörpből lesz 1 liter üdítő.
Hozzávalók:

  • 3 liter víz
  • 16 fej bodza virág
  • 2 db citrom
  • 0,5 kg méz

A vízet felmelegítjük, majd feloldjuk benne a mézet, hozzáadjuk a megmosott virág fejeket, majd alaposan összekeverjük. Mikor kihűlt zárható edényekbe töltjük, hozzáadjuk a karikára vágott citromot és három napig állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük és felhasználásig hűtőben tároljuk.
Forrás: http://gumimacik.blogspot.com/2011/05/mezes-bodzaszorp.html

2 megjegyzés:

  1. Nézd csak, ezt találtam, ha esetleg nagyon belejössz a bodzázásba :) BODZAPEZSGŐ!! Jól hangzik... http://kreativanyabanya.blogspot.com/2011/05/bodzapezsgo-nyarra-nagyon-finom.html

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Az avokádó krémlevesnél az 1db sárgahúsú az mi lenne? :))
    Szép napot!
    Tessa

    VálaszTörlés